Bron: website VNG

Gemeenten zijn al wettelijk verplicht om algemeen verbindende voorschriften elektronisch bekend te maken en in geconsolideerde vorm beschikbaar te stellen (art 139-140 Gmw). De meeste gemeenten benutten de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP) om hun regelgeving en andere formele besluiten rechtsgeldig bekend te maken en de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving (CVDR) voor publicatie van geconsolideerde regelgeving. 

Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties (DROP) vervangt de GVOP en de CVDR in één geïntegreerde applicatie. Het onderzoek gaat niet in op de migratie van GVOP naar DROP of van een eigen systeem naar DROP.

VNG Realisatie gaat de beoogde wijziging van de Wet elektronische bekendmakingen (Web) op uitvoerbaarheid toetsen. De wijziging stelt overheden verplicht officiële publicaties met behulp van de gemeenschappelijke voorziening Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties op Overheid.nl te plaatsen.

In het onderzoek wordt in kaart gebracht wat de gevolgen zijn op technisch, financieel en organisatorisch gebied. VNG Realisatie zal in het kader van het onderzoek onder andere verschillende gemeenten en gemeenschappelijke regelingen zoals omgevingsdiensten de komende maanden benaderen.

Elektronische terinzagelegging

Het onderzoek zal ook ingaan op andere nieuwe aspecten van de wetswijziging. Waaronder de verplichting om documenten die fysiek ter inzage worden gelegd elektronische beschikbaar te stellen, verkeerbesluiten in decentrale bladen op te nemen en beleidsregels in geconsolideerde vorm beschikbaar te stellen. Ook wordt ingegaan op de effecten op de toegankelijkheid van deze informatie voor burgers bij de overgang van publicatie op papier naar digitale publicatie.

Organisatie en planning

Een stuurgroep begeleidt het onderzoek waarin als stakeholders onder meer de VNG en het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) zijn vertegenwoordigd. Het rapport wordt in april opgeleverd. VNG Realisatie voert de opdracht uit in opdracht van de VNG en met steun van het ministerie van BZK.

Ondersteuning migratie tot 1 april 2018

Gemeenten die nog niet gemigreerd zijn van GVOP naar DROP, worden geadviseerd dit zo spoedig als mogelijk te doen. Tot 1 april 2018 ondersteunt KOOP de migratie naar DROP. De GVOP wordt in juni 2018 uitgefaseerd; de CVDR op het moment dat de nieuwe wetgeving inwerking treedt.

Meer informatie

Weergaven: 354

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden