Vanaf 1 februari 2022 behoort faxen met de Rechtspraak tot het verleden. Het traditionele faxverkeer maakt dan plaats voor Veilig Mailen. Hiermee kan vertrouwelijke informatie versleuteld en veilig worden gedeeld via e-mail. De Rechtspraak moest op zoek naar een alternatief, omdat KPN volgend jaar stopt met de ISDN-dienstverlening voor traditioneel faxen. Veilig mailen heeft dezelfde juridische status als het faxverkeer nu. De komende jaren gaat de Rechtspraak gefaseerd per zaakstroom over naar een digitale procedure die voldoet aan alle eisen die daarvoor gelden op basis van het Besluit elektronisch procederen.

30 duizend faxen per maand

Het vervangen van het volledige faxverkeer is een flinke operatie. Op dit moment ontvangt de Rechtspraak iedere maand nog zo’n 30.000 faxen en verstuurt er ongeveer 3.500. Door het coronabeleid en het thuiswerken is in 2021 wel een afname van het faxverkeer met zo’n 30 procent zichtbaar. Het gebruik van Veilig Mailen is tegelijkertijd met ongeveer 50 procent toegenomen.
De voorbereidingen om deze overgang soepel te laten verlopen zijn inmiddels gestart. Verdere informatie en communicatie hierover volgt de komende maanden.

Veilig Mailen met en zonder abonnement

Iedereen kan vanaf dit najaar een veilig mailcontact starten met een gerecht via een link op Rechtspraak.nl. Deze link komt op de contactpagina van het gerecht waarnaar je vertrouwelijke informatie wilt sturen. Met Veilig Mailen wordt gegarandeerd dat e-mailverkeer heeft plaatsgevonden tussen de juiste partijen. En net als bij faxverkeer krijgt de afzender een ontvangstbevestiging met datum en tijdstip.

Voor professionele partijen die geregeld faxen met de Rechtspraak kan het efficiënter en gebruikersvriendelijker zijn om een abonnement af te sluiten met een leverancier van Veilig Mailen. Voorwaarde is wel dat deze leverancier dan voldoet aan de NEN-norm NTA 7530. Deze kwaliteitsnorm wordt nog dit jaar van kracht.

Meer informatie

Voor meer informatie kijkt u op de pagina over Veilig mailen met de Rechtspraak op rechtspraak.nl. Met vragen over deze wijziging kunt u ook terecht bij uw rechtbank of bij het Rechtspraak Servicecentrum.

Weergaven: 89

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden