Website Digitale Overheid

Staatssecretaris Knops (BZK) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van het programma eID over de periode juli tot en met december 2017.

Wet digitale overheid en Paspoortwet

In december 2017 is het voorstel voor de Wet digitale overheid voor advies aan de Raad van .... Het wetsvoorstel legt de basis voor verdere digitalisering bij de overheid en stelt regels voor standaarden, informatieveiligheid en de generieke infrastructuur, waaronder de inrichting van stelsels voor elektronische identiteiten (eID) voor burgers en bedrijven. Ook eHerkenning – de dienstverlening aan bedrijven – krijgt in deze wet een juridische basis. Ook wordt de wijziging van de Paspoortwet voorbereid om de plaatsing van DigiD op een hoog betrouwbaarheidsniveau met de Nederlandse identiteitskaart mogelijk te maken.

Versterkt DigiD

In november 2017 is een versterkt DigiD (met een hoger betrouwbaarheidsniveau) geïntroduceerd. Het versterkt DigiD wordt met een smartphone opgewaardeerd door middel van een Wettelijk Identificatiedocument. Aan de gebruiksvriendelijkheid en verdere uitrol van het middel wordt in 2018 doorgewerkt.

Aanbesteding voor een privaat eID-middel

In 2018 wordt een aanbesteding gehouden voor een of meer soorten private eID-middelen die gebruikt kunnen worden voor inloggen bij de overheid. De private middelen kunnen worden gebruikt naast de publieke middelen (DigiD). De aanbesteding is erop gericht om vanaf het eerste kwartaal van 2019 dienstverleners aan te sluiten op de private eID-middelen.

Routeringsvoorziening

Eind 2018 wordt een routeringsvoorziening ingericht waarop de overheidsdienstverleners worden aangesloten. Deze voorziening ontzorgt de overheidsdienstverleners bij het accepteren van toegelaten inlogmiddelen in het BSN-domein: DigiD, erkende Europese eID-inlogmiddelen en de te zijner tijd toegelaten private eID-middelen. Dienstverleners die erkende Europese eID-inlogmiddelen willen of moeten accepteren dienen hiervoor de daarvoor ingerichte infrastructuur te hanteren. Aansluiten op een eHerkenning | Idensys makelaar is de enige mogelijkheid om tijdig (voor 29 september 2018) aan de eIDAS-verordening te voldoen.

Weergaven: 70

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden