Softwarebedrijf wil dat klanten meebetalen aan innovatie

Bron website Computable

28 september 2016 11:55 |        Rik Sanders | 5

Vicrea, leverancier van geografische informatiesoftware en registratiesystemen in de gemeentemarkt, gooit zijn tarieven fors omhoog. Gemeenten, die de software onder andere voor de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen) gebruiken, zijn ontstemd en willen met het Amersfoortse softwarebedrijf in gesprek. Volgens Vicrea is de verhoging noodzakelijk om de investeringen in innovatie te kunnen betalen

Onder meer de gemeente Houten is met de tariefsverhoging geconfronteerd. ‘Vicrea heeft de verhoging - een verdubbeling in ons geval - schriftelijk bij ons aangekondigd. Uit contacten met collega’s in het land weten we dat het in sommige gevallen om meer dan een verdubbeling gaat’, laat een woordvoerder weten. De gemeente Houten accepteert deze tariefswijziging niet en wil met Vicrea hierover in gesprek.

Volgens Jeroen Brakel, business development manager, heeft de verhoging te maken met de investeringen die nodig zijn om het bedrijf verder te professionaliseren met als doel ‘een algehele kwaliteitsverbetering van diensten, processen en producten’ en met het proactief inspelen op trends die voor opdrachtgevers van groot belang worden.

Proactief

Hij wijst er bijvoorbeeld op dat Vicrea invulling gaat geven aan de wens van gemeenten om waar mogelijk open source software te gebruiken. Ook stelt het bedrijf zijn oplossingen beschikbaar als ‘multi tenant’-software, waardoor het voor gemeenten en samenwerkingsverbanden mogelijk wordt om efficiënter samen te werken en kostenreductie te realiseren.

‘Vicrea acht zich verantwoordelijk voor het proactief vertalen van deze ontwikkelingen ten bate van extra toegevoegde waarde voor de klant. Om deze professionaliseringsslag te maken en de beoogde technologische ontwikkelingen door te voeren in onze software, moet nu al - fors - worden geïnvesteerd in kennis en financiën. Wij vinden het redelijk om deze verantwoordelijkheid te delen met onze opdrachtgevers’, stelt Brakel.

Pinkroccade

De tariefsverhoging en de onrust die daardoor ontstaan is in gemeenteland is vergelijkbaar met de situatie rond Pinkroccade Local Government die in de zomer 2014 de producttarieven met zo’n 40 tot 50 procent verhoogde. Ook toen ontstond er veel protest onder gemeenten en ook toen verdedigde het softwarebedrijf zich door te wijzen op de miljoeneninvesteringen die nodig waren voor innovaties.

Pinkroccade is al een aantal jaar onderdeel van de TSS-groep, die eind 2013 in handen is gekomen van de Canadese softwareconglomeraat Constellation Software Inc (CSI). Naar verluidt eiste de nieuwe eigenaar al snel hogere marges. Saillant detail is dat Vicrea afgelopen juni is overgenomen door TSS/CSI.
Kennelijk is het gangbaar Canadees beleid om na een overname hogere marges te eisen, waardoor de tarieven omhoog gaan, maar Vicrea-manager Brakel ontkent dat. ‘De aanpassingen die wij doorvoeren in onze organisatie, propositie, productportfolio en dergelijke zijn het resultaat van een strategische herijking die al is ingezet voor de overname. Een belangrijke basis hiervoor is het in begin 2016 uitgevoerde klanttevredenheidsonderzoek.’

In gesprek

De business development-manager van het softwarebedrijf beseft dat de tariefaanpassing voor opdrachtgevers het meest in het oog springt en dat hieruit reacties kunnen ontstaan. ‘Echter’, meent hij, ‘vanuit het grotere plaatje - waaronder nieuwe service level agreements, standaard escrow, multi tenancy en open platforms - en de lange termijnambitie om blijvend innovatie te bieden, zijn wij overtuigd van de juistheid van deze strategie en de meerwaarde voor de opdrachtgevers.’ Het bedrijf verhuist ook nog eens eind dit jaar naar een nieuw pand in Amersfoort.

Brakel meldt dat Vicrea het gesprek zal aangaan met zijn klanten. Inmiddels is er contact opgenomen met de gemeente Houten.

Weergaven: 182

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden