Roermond en Weert bundelen krachten in archiefbeheer

Een opmerkelijke samenwerking tussen de gemeenten Weert en Roermond. Deze twee historische steden hebben hun krachten gebundeld om de efficiëntie en toegankelijkheid van hun archiefbeheer te verbeteren. Wethouders Suzanne Winters (Weert) en Jos van Rey (Roermond) hebben op 31 mei jl. hun handtekening onder deze historische samenwerkingsovereenkomst gezet. Hiermee worden de archieven behouden voor Midden-Limburg.

Roermond is sinds 2006 de bewaarder van de archieven van de gemeenten Leudal en Roerdalen. Deze rol werd vorig jaar uitgebreid met de toevoeging van de MER-gemeenten (Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen). Door de toevoeging van de archieven van Maasgouw ontstond er een ruimteprobleem. Hier kwam Weert in beeld, zij hadden ruimte beschikbaar in hun archiefbewaarplaats. Momenteel zijn er ruim 600 strekkende meter archieven opgeslagen in Weert.

Samenwerking biedt mogelijkheden
Archivaris Jac Lemmens: “De samenwerking biedt meer dan alleen gedeelde opslag. Het creëert de mogelijkheid om gezamenlijke projecten uit te voeren op het gebied van digitalisering, publieksbereik en historische exposities. Het bundelen van krachten kan leiden tot meer tentoonstellingen, publicaties en educatieve programma’s om het culturele erfgoed van de regio Midden-Limburg te bevorderen.

Van een analoge naar een digitale dienstverlening
Deze samenwerking is niet alleen gunstig voor de gemeenten, maar ook voor de inwoners, studenten, onderzoekers en anderen die geïnteresseerd zijn in deze historische bronnen. Door het verbeteren van de toegankelijkheid en digitalisering van de archieven, wordt het gemakkelijker om op afstand informatie te zoeken en documenten in te zien nu de toegankelijkheid van de archieven door digitalisering verbeterd is.

Verder lezen bij de bron: Roermond en Weert bundelen krachten in archiefbeheer (zakenblad.nl)

Weergaven: 79

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden