Regeringscommissaris Arre Zuurmond: ‘Informatierechten moeten in de grondwet’

Sinds de Toeslagenaffaire weten we hoe ernstig de gevolgen voor burgers kunnen zijn als de overheid haar informatiehuishouding niet goed geregeld heeft. Inmiddels ligt er een actieplan. Arre Zuurmond, voormalig ombudsman van de gemeente Amsterdam, gaat de overheid hieraan houden. ‘Zo nodig moet er een grondwetswijziging komen.’

Eigenlijk was Arre Zuurmond al met pensioen toen het kabinet-Rutte III besloot eens flink huis te houden in de informatievoorziening van de overheid. Om deze grootscheepse opruim-en verbeteractie te overzien, was een Regeringscommissaris Informatiehuishouding nodig. Die functie gaat Zuurmond vervullen, twee dagen per week, twee jaar lang.

Dat de Nederlandse overheid haar informatiehuishouding niet op orde heeft, is al decennia bekend. Talloze rapporten daarover belandden ergens onderin een la. Maar onlangs is de overheid wakker geschrokken, mede door het rapport ‘Ongekend Onrecht’ over de Kinderopvangtoeslagenaffaire (KOT-affaire) en een ongevraagd advies van de Raad van State. De gegevenshuishouding van de overheid blijkt dermate gebrekkig dat fouten in systemen en misbruik van bevoegdheden niet kunnen worden gereconstrueerd en onderzocht. Controle van overheidsinstanties en hun processen is daarmee dus onvoldoende mogelijk.

Daarom ligt er nu het actieplan ‘Open op Orde’. De overheid trekt de komende vijf jaar 800 miljoen euro uit om de informatiehuishouding te verbeteren, en maakt er ook daarna structureel geld voor vrij.

Het is aan Zuurmond om dit actieplan in goede banen te leiden. De voormalig ombudsman van Amsterdam is twee maanden geleden begonnen en ontvangt thuis op kousenvoeten. Enthousiast  steekt hij vanaf de eerste vraag van wal.

Lees verder bij de bron:

Regeringscommissaris Arre Zuurmond: ‘Informatierechten moeten in de...

Weergaven: 67

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2022   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden