Bron website NCCD

Een persistent identifier is een unieke en permanente verwijzing naar een digitaal object (een scan, audiovisueel bestand, metadata record, etc.). Persistent identifiers (PID’s) vormen de oplossing tegen linkrot: het verschijnsel dat webpagina’s niet meer bereikbaar zijn omdat het webadres is veranderd. Dit gebeurt vooral wanneer websites naar elkaar linken. Nadat webadressen veranderen (bijvoorbeeld doordat de inhoud op een andere pagina is gezet, of omdat de organisatie achter de website van naam is veranderd), werken de links niet meer. Met de komst van aggregatoren zoals Europeana en het beschikbaar stellen van open data is linkrot een grote bedreiging geworden voor de vindbaarheid van digitale collecties. Op grote schaal wordt de metadata van digitale objecten geharvest (verzameld) en op andere websites hergebruikt. Het veranderen van het oorspronkelijke adres betekent dan opeens dat tienduizenden links niet meer werken. Lees meer over persistent identifiers.

Dit project werkt aan een generieke dienstverlening voor het toekennen van persistent identifiers, zodat ook de kleinere instellingen deze belangrijke stap kunnen zetten. Is dit ook iets voor instelling? Dan komen we graag met u in contact. Contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.

Projectresultaten

  • Sinds april 2016 is de PID-wijzer online: een online keuzehulp die ondersteunt bij de keuze tussen de verschillende types persistent identifiers. Gekoppeld aan de keuzehulp zijn veelgestelde vragen over het onderwerp. Bekijk de PID-wijzer
  • Ook heeft het projectteam in juli 2016 drie korte video’s geproduceerd over PID’s, die u kunt bekijken en delen:
  1. Wat zijn Persistent Identifiers?
  2. Kies de beste Persistent Identifier
  3. Implementatie van Persistent Identifiers

Projectleden

  • Remco van Veenendaal, Nationaal Archief (projectleider per juli 2016)
  • Gijsbert Kruithof, Nationaal Archief (projectleider tot en met juni 2016)
  • Marie-Claire Dangerfield, Stadsarchief Rotterdam (projectlid)

Meer informatie

Lees verder over dit project in het projectplan Persistent identifiers (PDF). Bij vragen kunt u contact opnemen met projectleider Remco van Veenendaal via remco.van.veenendaal@nationaalarchief.nl of via info@ncdd.nl.

Weergaven: 150

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden