Oplossing tegen 'digitale dementie': gemeente Keulen lanceert digitaal langetermijnarchief

Bron website SER

DiPS.kommunal nu beschikbaar voor alle gemeenten in Noordrijn-Westfalen

(20.03.2017 - Bonn) Op 24 januari heeft de gemeente Keulen het nieuwe lange termijn archief voor digitale gegevens 'DiPS.kommunal' in gebruik genomen. Dit archief biedt een oplossing tegen 'digitale dementie' en is nu beschikbaar voor alle gemeenten in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze oplossing, gebaseerd op software die is ontwikkeld door SER en HP, is ontworpen en geïmplementeerd in samenwerking met de Dienst Informatieverwerking en het Historisch Stadsarchief van Keulen, het Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) en KDN, een koepel van gemeentelijke IT-diensten.

Ook gemeenten worden geconfronteerd met snel groeiende volumes aan elektronische gegevens en documenten. Documenten moeten jarenlang bewaard worden en ook voor toekomstige generaties toegankelijk blijven. Met DiPS.kommunal hebben de gemeente Keulen en het LWL een langetermijn­archief gecreëerd voor alle gemeenten in Noordrijn-Westfalen. "Gemeenten zijn wettelijk verplicht documenten permanent te bewaren. Dankzij deze oplossing kunnen ze aan deze verplichting voldoen", zei Andreas Engel, hoofd van de Dienst Informatieverwerking van de gemeente Keulen. DiPS.kommunal (Digital Preservation Solution voor gemeenten) is niet alleen in Keulen, maar in de hele deelstaat beschikbaar. Het LWL in Münster en de gemeente Keulen zijn de uitvoerders en dienen als opslaglocatie voor het langetermijnarchief.

"Samen met de partners heeft SER een betaalbare oplossing ontworpen die geschikt is voor gemeenten van elke omvang. DiPS.kommunal is het eindresultaat van een gezamenlijk project met HP. De oplossing is nu leverbaar als standaard multitenant-product met een korte opstart- en implementatietijd. Hiervoor is geen specifieke IT-expertise vereist", zei Sven Behrendt, Managing Director van SER eGovernment Europe GmbH.

Ingebruikname bij gemeente Keulen: DiPS.kommunal bestrijdt 'digitale dementie'

Bij de officiële ingebruikname in de Raadszaal van de gemeente Keulen legden de projectpartners de nadruk op de grote waarde van het nieuwe langetermijnarchief voor de gemeenten in Noordrijn-Westfalen. In zijn openingstoespraak noemde burgemeester Andreas Wolter het nieuwe archief een belangrijk wapen in de strijd tegen digitale dementie. Beate Möllers van het deelstaatministerie voor Familie, Kinderen, Jeugd, Cultuur en Sport waarschuwde voor een 'tijdperk van geheugenloosheid' en benadrukte de politieke verplichting om het digitale culturele erfgoed van Noordrijn-Westfalen te behouden door de hiervoor benodigde IT-infrastructuur beschikbaar te stellen. Marcus Stumpf, hoofd van het LWL Archiefbureau voor Westfalen, presenteerde de werkzaamheden van het ontwikkelteam. En vertegen­woordigers van de Dienst Informatieverwerking en het Historisch Stadsarchief gaven een toelichting op de functionaliteit van de oplossing.

DiPS en DiPS.kommunal

Het ontwikkelteam achter DiPS.kommunal, bestaande uit de IT-afdeling van de LWL, het LWL Archiefbureau voor Westfalen en de Dienst Informatie­verwerking en het Historisch Stadsarchief van de gemeente Keulen, voert de oplossing uit in de datacenters van de partners en levert bovendien uitgebreide advies- en ondersteuningsdiensten. De auditbestendige gegevensopslag vindt plaats in een bedrijfszekere, redundante IT-infrastructuur. Gemeenten die belangstelling hebben voor deelname aan DiPS.kommunal, kunnen dit doen via KDN, de overkoepelende organisatie voor gemeentelijke IT-diensten.

DiPS.kommunal, het elektronische langetermijnarchief voor gemeenten in Noordrijn-Westfalen, is een multitenant-oplossing die verder is ontwikkeld op basis van het langetermijnarchiefsysteem DiPS. Deze basisversie van de oplossing was oorspronkelijk door de firma's SER en HP ontwikkeld voor de Duitse Bondsarchieven en het Stadsarchief van Stuttgart. DiPS is inmiddels ook in gebruik bij het Historisch Stadsarchief van Keulen, het LWL Archiefbureau voor Westfalen en de deelstaatarchieven van Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts.

Weergaven: 223

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden