Openbare Consultatie: E-factuur en standaarden

Bron: website Forum Standaardisatie / Open standaarden

Het Forum Standaardisatie heeft momenteel vier openbare consultaties open staan voor de lijst met standaarden. De consultatie loopt van 08 augustus tot 16 september 2016. Voor deze standaarden zijn expertbijeenkomsten georganiseerd en experttoetsen uitgevoerd waar de standaarden tegen de toetsingscriteria zijn gehouden. De resultaten zijn verwerkt in onderstaande expertadviezen. U kunt via de bijbehorende consultatiedocumenten uw reactie geven op de opgestelde expertadviezen. Uw reactie en mening over de adviezen kunt u mailen naar Bureau Forum Standaardisatie (forumstandaardisatie@logius.nl (link sends e-mail)) onder vermelding van "openbare consultatie".

Semantisch Model eFactuur

Expertadvies SMeF (link is external) (pdf - 760kb)
Consultatiedocument SMeF (link is external) (docx - 59kb)
Consultatiedocument SMeF (link is external) (odt - 36kb)

Het Semantisch Model eFactuur (SMeF) beschrijft welke gegevenselementen er in een elektronische factuur opgenomen dienen te worden en kunnen worden, wat de samenhang is tussen deze elementen en wat de betekenis is van deze elementen. SMeF stemt zo de semantiek van verschillende e-factuurstandaarden (zoals SETU,  UBL-SI (Simplerinvoicing) en UBL-OHNL) op elkaar af. Het voordeel hiervan is dat op deze wijze verschillende type elektronische facturen eenduidig uitgelegd kunnen worden. Dit legt de basis voor transformaties van facturen tussen verschillende uitwisselingsstandaarden (factuurformaten) en eenduidige verwerking van facturen uit verschillende uitwisselingsstandaarden uit verschillende domeinen. De experts adviseren het Forum Standaardisatie en het Nationaal Beraad om SMeF 2.0 op te nemen op de lijst met open standaarden met de status ‘pas toe of leg uit’. Daarnaast wordt geadviseerd het predicaat ‘uitstekend beheerproces’ toe te kennen.

Ades Baseline Profiles

Expertadvies Ades Baseline Profiles (link is external) (pdf - 795kb)
Consultatiedocument Ades Baseline Profiles (link is external) (docx - 59kb)
Consultatiedocument Ades Baseline Profiles (link is external) (odt - 36kb)

In procedure zijn de standaarden voor elektronische handtekeningen: voor XML-documenten (XAdES), PDF-documenten (PAdES), CMS-documenten (CAdES) en documentcontainers/ZIP (ASiC). Elektronische handtekeningen worden gebruikt voor het ondertekenen van digitale documenten. Een elektronische handtekening is voor de ontvanger het bewijs dat een elektronisch document inderdaad afkomstig is van de ondertekenaar en dat deze de inhoud er van onderschrijft. Voor het ondertekenen van documenten die een hoger niveau van betrouwbaarheid vereisen, kunnen geavanceerde elektronische handtekeningen of gekwalificeerde elektronische handtekeningen worden gebruikt. De expertgroep adviseert het Forum Standaardisatie en het Nationaal Beraad Digitale Overheid om de AdES (Advanced Electronic Signature) Baseline Profiles op te nemen op de ‘pas toe of leg uit’-lijst. 

Update lijst met aanbevolen Standaarden

Advies update aanbevolen standaarden (link is external) (pdf - 932kb)
Advies aanvullende aanbevolen standaarden (link is external) (pdf - 870kb)
Consultatiedocument lijst met aanbevolen standaarden (link is external) (docx - 64kb)
Consultatiedocument lijst met aanbevolen standaarden (link is external) (odt - 45kb)

Gezien de snelle ontwikkelingen in de ICT vergt de lijst met aanbevolen standaarden (voorheen 'gangbare standaarden') regelmatig onderhoud in de zin van aanvulling, aanpassing of opschoning van standaarden. Hiervoor geldt een minder uitgebreide procedure dan voor de standaarden die worden opgenomen met een verplichtend karakter. Dit komt omdat de standaarden op de aanbevolen lijst ter informatie zijn en overheden niet verplicht om deze te gebruiken. Het bijwerken en toevoegen van aanbevolen standaarden is daarom niet per standaard opgepakt, maar in zijn totaliteit geannalyseerd. De resultaten zijn nu in consultatie en bestaat uit twee onderdelen, namelijk: een consultatie naar nieuw toe te voegen standaarden voor op de aanbevolen lijst en een consultatie naar wijzigingen op de standaarden die al op de aanbevolen lijst staan. De aandacht van het onderzoek gaat met name uit naar standaarden op het gebied van internet- en beveiliging, e-facturatie en administratie, document- en (web)content. 

Weergaven: 228

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden