Op weg naar beleidsadvies voor archiveren sociale media

Bron: Op weg naar beleidsadvies voor archiveren sociale media - Digitale ...

Net als alle andere overheidsinformatie moet ook gecreëerde informatie met sociale media duurzaam toegankelijk zijn. Maar hoe? Het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) is bezig met een beleidsadvies voor de rijksoverheid. Een studiedag samen met Belgische organisaties zorgde voor inzichten daarvoor.

Er was al het kennisproduct Bouwblokken Sociale Media Archivering(link naar andere website) over de toepassing van sociale media, het nut en de noodzaak van archiveren en juridische en beleidskaders. Nu wordt er verder onderzoek gedaan voor toekomstig beleid voor sociale media. Bijvoorbeeld naar methodes om socialemediaberichten van bewindspersonen te verzamelen en veilig te stellen. Door juridische en technische complexiteit kan nog niet alles worden verzameld. Platforms zijn belangrijke bronnen voor het begrijpen van maatschappelijke gebeurtenissen, maar ontwikkelen zich voortdurend en hebben ook beperkingen.

Internationale samenwerking

Hierover werd gepraat tijdens een studiedag over Nederlands en Belgisch onderzoek naar het verzamelen en archiveren van socialemedia-informatie. Ook uit Belgisch onderzoek blijkt dat er nog geen tool is die verschillende soorten sociale media effectief kan verzamelen. Verder was de conclusie dat internationale samenwerking erg belangrijk is. Alleen dan kunnen we met socialemediaplatforms samenwerken om informatie goed te archiveren, was het geluid.

Lees het nieuwsbericht op de site van Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding(link naar andere website).

Weergaven: 161

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden