Op donderdag 29 september 2016 werd een symposium georganiseerd rondom de notarisarchieven van het Satdsarchief Amsterdam. Vanwege hun omvang en rijke inhoud ook wel the Mother of All Archives worden genoemd. Er zijn verschillende projecten gestart om deze archieven in zijn geheel te digitaliseren en online beschikbaar te maken.

Tijdens het symposium zijn alle facetten van deze verschillende projecten toegelicht en met aandacht voor de mogelijkheden van nieuwe technieken. Daarnaast vertellen wetenschappers over het onderzoek dat zijn momenteel opzetten. Wat is er allemaal mogelijk nu deze historische bronnen voor het eerst écht toegankelijk worden? Hoe ziet de toekomst eruit? De  Keynote speaker was Frederic Kaplan, informaticus en professor Digital Humanities uit Lausanne en bekend als inspirator en initiatiefnemer van de Venice Time Machine.

Het Archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915 bestaat uit 3 ½ kilometer archief bestaande uit 30.000 inventarisnummers in 760 kasten op 3600 planken, tussen de Heren- en Keizersgracht. Nog geen tiende van dit rijke archief is gedigitaliseerd en slechts een fractie is op akteniveau toegankelijk via een oude kaartindex. Miljoenen pagina's moeten nog gescand worden voordat de akten klaar zijn voor indexeren en uiteindelijk via een doorzoekbare index 24/7 wereldwijd vindbaar zijn.

Download het projectplan Programma- en projectplan Alle Amsterdamse Akten (PDF, 455 kB) (PDF)

 

 

Weergaven: 265

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden