Nog geen antwoorden over de Kamervragen Archiefwet uit april 2022

In november 2021 is de Archiefwet 2021 naar de Tweede Kamer gestuurd. Op 11 april hebben de Tweede Kamerleden hiervan verslag uitgebracht. OCW werkt op dit moment nog aan de beantwoording van de vragen.

Stand van zaken beantwoording Kamervragen

Er zijn twee redenen dat dit nog niet is afgerond. Ten eerste zijn er sinds het verslag van de Kamer verschillende rapporten en adviezen uitgebracht die betrekking hebben op de Archiefwet. Het gaat om het rapport van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed over de archivering van chatberichten bij het ministerie van Algemene zaken, het advies van de parlementair advocaat over de verhouding tussen de handreiking omgang chatberichten en de Archiefwet die beiden begin oktober 2022 zijn uitgebracht en tot slot het adviesrapport van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding over de archivering van chatberichten uit januari 2023. De inhoud van deze rapporten en adviezen worden meegenomen in de beantwoording van de vragen. Ten tweede hebben de vragen van de Kamer, de rapporten en adviezen ertoe geleid dat het wetsvoorstel op een aantal punten aangepast wordt. De interdepartementale afstemming hierover vergt tijd.

De Staatssecretaris van Cultuur en Media heeft in januari een planningsbrief naar de Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gestuurd. De verwachting is om de nota naar aanleiding van het verslag en de nota van wijziging in het tweede kwartaal naar de Tweede Kamer te sturen. Daarna zal de parlementaire behandeling van de Archiefwet verdergaan.

Archiefbesluit- en Archiefregeling

Ook aan het Archiefbesluit en de Archiefregeling wordt gewerkt. Het is de bedoeling om in het tweede kwartaal het ontwerp van het besluit en de regeling af te ronden en verschillende vervolgstappen op te starten. Deze vervolgstappen omvatten het starten van de uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoetsen en de internetconsultatie. Daarnaast zullen het Adviescollege Toetsing Regeldruk en de Algemeen Rijksarchivaris een advies uitbrengen. De Autoriteit Persoonsgegevens en het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding zullen specifiek voor het Archiefbesluit adviseren.

Weergaven: 99

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden