Wat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Dit wordt ook wel paleografie genoemd, naar de Griekse woorden palaios (oud) en graphein (schrijven). Het kunnen lezen van oude handschriften is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven, maar is gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis houdt. deze tookl is een iniatief van drie archiefinstellingen: Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC), Regionaal Archief Tilburg en het RHC Eindhoven.

Van beginner tot gevorderde, er zijn verschillende soorten oefeningen:

Letters & cijfers - Voor beginners is dit de basis, leer de losse letters en cijfers herkennen. Je kunt kiezen op welk niveau je de oefeningen wilt maken:

  • makkelijk (blokjes met de antwoorden tonen en naar de handschriften slepen)
  • moeilijk (geen antwoorden tonen, maar zelf typen bij de handschriften)

Na het intypen of slepen van een letter of cijfer krijg je direct feedback of je goed of fout zit met je oplossing. Fouten kun je verbeteren.

Woorden & afkortingen - Voor beginners en licht gevorderden, leer losse woorden lezen en afkortingen herkennen. Je kunt ook hier kiezen uit makkelijk en moeilijk. Na het intypen krijg je weer direct feedback.

Complete teksten - Voor gevorderden, oefen met complete teksten, kies uit diverse thema's en moeilijkheidsgraden: hoe meer veren er bij een tekst staan hoe lastiger deze te lezen is. Binnen een tekst zijn er vervolgens verschillende niveau's:

Forum - Heb je vragen? Dan is er het forum. Je kunt hier meedoen aan de paleopuzzel, leesproblemen voorleggen, andere gebruikers helpen of tips delen. Samen oefenen!

Contact - Bij technische problemen kun je gebruik maken van de feedback-knop aan de rechterkant. Als je een e-mail wilt sturen naar ons, dan kan dat ook: info@watstaatdaer.nl

 

Weergaven: 324

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden