Bron: Website KVAN/BRAIN

7 december 2020
Door de uitbraak van het coronavirus konden de Archiefdagen 2020 niet doorgaan. Aanvankelijk was het doel een herkansing in juni 2021, maar het is zeer de vraag of het dan wel mogelijk is om een fysieke bijeenkomst te organiseren. Het bestuur van KVAN/BRAIN heeft besloten om aan die onzekerheid een einde te maken en te kiezen voor een compleet nieuwe opzet.

 

Let’s go digital!

In plaats van een tweedaags congres zullen er in 2021 maandelijks digitale inspiratie- en ontmoetingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Op die manier kunnen we als KVAN/BRAIN het hele jaar door aandacht vragen voor actuele ontwikkelingen in de archiefprofessie. Daarnaast is er volop ruimte voor digitale kennisuitwisseling, ontmoeting en inspiratie. Hopelijk kunnen we dan in 2022 de Archiefdagen weer fysiek organiseren. Vooralsnog is het motto: Let’s go digital!

 

Thema Archiefdagen 2021: FAIR

De Archiefdagen 2020 zouden in het teken staan van FAIR. Dat thema wordt in 2021 alsnog opgepakt. De internationale FAIR-principes zijn richtlijnen voor het beschrijven, opslaan en publiceren van wetenschappelijke data. FAIR is een acroniem voor: Findable (vindbaar), Accessible (toegankelijk), Interoperable (uitwisselbaar) en Reusable (herbruikbaar). FAIR heeft ook een maatschappelijke betekenis, namelijk ‘rechtvaardig’. Dat raakt onze archieven, want in hoeverre vertellen zij een representatief verhaal over onze veranderende samenleving? 
FAIR gaat dus ook over de essentie van ons archief. In hoeverre houden archieven het verleden in een houdgreep door de geschiedenissen van gemarginaliseerde groepen, bijvoorbeeld migranten en LHBTIQ+ gemeenschappen, in de samenleving te negeren, eenzijdig te belichten of zelfs onzichtbaar te maken? Zijn er alternatieven? Kan digitalisering een rol spelen in het creëren van een rechtvaardiger archief dat meerstemmigheid als uitgangspunt heeft? 

Bron: SangyaPundir via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 

 

Programma Archiefdagen 2021

Deelnemers krijgen een afwisselend programma voorgeschoteld. We organiseren elke maand een inspiratiesessie (met een aansprekende externe spreker) en een ontmoetingssessie (georganiseerd vanuit de vereniging, waarin leden in gesprek gaan over een actueel of aan de praktijk gerelateerd onderwerp). 

Opzet 

Sprekers en organisatoren zijn fysiek aanwezig in onze studio in Naarden (hier zetelt ons communicatiebureau APPR). Moderators zijn Benno van Tilburg (inspiratiesessies) en Puck Huitsing (ontmoetingssessies). Die bijeenkomsten zijn gratis digitaal toegankelijk voor iedereen, met mogelijkheid tot interactie en discussie. Benieuwd wat je te wachten staat? Bekijk dan het programma voor het eerste kwartaal of lees de previews van de eerste drie sessies. 

Weergaven: 116

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden