Door het wetsvoorstel Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wet MEBV) krijgen burgers en ondernemers het recht om formele berichten elektronisch aan de overheid te versturen. Deze wet gaat per juli 2024 in werking. Om gemeenten hierin te ondersteunen heeft de VNG een nieuw forum opgezet.

De Wet MEBV kent drie hoofdonderwerpen: het verzenden van formele berichten door burgers, het ontvangen van formele berichten door bestuursorganen, en invulling geven aan de zorgplicht om passende ondersteuning te bieden bij dienstverlening. 

Het gaat om berichten die deel uit maken van een procedure over een besluit, klachten, of andere berichten die krachtens wettelijk voorschrift zijn voorgeschreven. De gemeente wijst de digitale kanalen aan die ze daarvoor kunnen gebruiken. Daarbij gelden nieuwe waarborgen over onder meer notificatie, ontvangstbevestiging en termijnverlenging bij storing. 

Gemeenten en Wmebv

In het kader van de implementatie moeten gemeenten in eerste instantie uitzoeken welk type bestuurlijk verkeer voldoet aan de eisen die de wet stelt en welke nog niet. Aansluitend moeten ze een logische en gebruiksvriendelijke oplossing implementeren. De wet vraagt dat hierin pragmatisch wordt gehandeld: de mogelijkheid bieden om digitaal zaken te doen met de overheid staat voorop. De pilotgemeenten geven aan dat er zo’n 400 types (of processen van) bestuurlijk verkeer zijn. 

VNG-forum Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer

We heten u van harte welkom om actief te worden op het forum. U kunt er op een laagdrempelige manier kennis en ervaringen delen, vragen stellen en input halen bij professionals die zich ook bezig houden met de Wet MEBV. Ook wordt u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en interessante bijeenkomsten.  

  • Bent u nog geen lid van een VNG-forum? Registreer u dan eerst. Iedereen met een gemeentelijk emailaccount kan zich aanmelden. 
  • Bent u al lid? Log in op forum.vng.nl. Ga naar ‘Dienstverlening en informatiebeleid’ en meld u daar aan voor het forum ‘Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer’.

Meer informatie

Weergaven: 112

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden