Door Wout van der Reijden, op forum voor open standaarden: https://opendocumentstandaarden.pleio.nl/blog/view/57979656/nen-com...
NEN-commissie 38004611 ‘Informatie- en archiefmanagement’ heeft als een van haar belangrijkste taken het volgen van en bijdragen aan het werk van de wereldwijde ISO-commissie TC46/SC11 ‘Archives/records management’. Denk hierbij aan de ontwikkeling van standaarden als ISO 23081 (Metadata for records).
Normontwikkeling vindt bij ISO plaats binnen commissies, die ieder een eigen scope hebben. Een eigen scope betekent niet dat er geen raakvlakken zijn tussen de producten van commissies. Integendeel zelfs. Er is vaak sprake van samenhang, die onderling bewaakt wordt.
Zo ontwikkelen ook andere ISO-commissies normen die raken aan informatie- en archiefmanagement. Maar tot voor kort werd het werk van die commissies niet altijd gevolgd door een NEN-commissie. Omdat de normen van een aantal van die commissies wel relevant worden geacht voor informatiebeheerders in Nederland, volgt de NEN-commissie 38004611 sinds kort ook het werk van de volgende ISO-commissies:
TC46/SC4 – Technical Interoperability Met o.a. Dublin Core (ISO 15836-1/2), WARC (ISO 28500) als relevante normen;
TC171/SC1 - Quality, preservation and integrity of information
Met o.a. normen op het gebied van Micrographics, Electronic Imaging;
TC171/SC2 - Document file formats, EDMS systems and authenticity of information Met o.a. de PDF normen (ISO 19005 (PDF 1.4), ISO 32000-1 (PDF 1.7), ISO 32000-2 (PDF 2.0, etc)
ISO/TC 20/SC 13 - Space data and information transfer systems
Met name voor ISO 14721 Open Archival Information System (OAIS)
Dit geeft de NEN-commissie de mogelijkheid om de (door)ontwikkeling van normen binnen die commissies direct te beïnvloeden, waarbij onderlinge samenhang een belangrijk thema is.
In de NEN commissie is op deze nieuwe gebieden nog onvoldoende expertise, waardoor in die normen nu niet het Nederlandse belang en standpunt wordt meegewogen. De (technische) kennis die nodig is om bijvoorbeeld de specificaties van bestandsformaten te doorgronden en te verbeteren is dun gezaaid. De NEN-commissie is daarom op zoek naar nieuwe leden. Leden die belang hebben bij de (door)ontwikkeling van de normen van bovenstaande ISO commissies en de capaciteit en expertise hebben om een bijdrage te kunnen leveren. En die idealiter afkomstig zijn uit diverse sectoren.
Leden van de normcommissie hebben directe invloed op de internationale normen, die ook in Nederland worden gebruikt. Zo weten zij ook in een vroeg stadium welke kant het opgaat met de normen, welke eisen er zullen gaan komen en hoe zij die het beste kunnen toepassen. Door lid te worden laten partijen zien dat zij de expertise hebben en de kwaliteit belangrijk vinden. Daarnaast biedt de normcommissie toegang tot een nationaal en wereldwijd netwerk van professionals op het vakgebied en wordt er veel kennis gedeeld.
Meer informatie over NEN commissie 38004611 Informatie- en archiefmanagement vindt u op de commissiepagina www.nen.nl/iam of neemt u direct contact op met de commissie via kid@nen.nl.

Weergaven: 137

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 2 December 2019 op 16.22
Reactie van Yvonne Welings op 28 November 2019 op 9.17

Namens de VNG archiefcommissie zal Arnoud Glaudemans deel gaan nemen. Hopelijk komt er ook een doorbetaling naar de Archiefwet, al lijkt me dat wishful thinking omdat diender mag verwijzen baar NEN normen. 

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden