Minister: ‘Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor gebruik algoritmen’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat niet onderzoeken welke algoritmen bij lokale overheden worden gebruikt. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Dat stelt BZK-minister Bruins Slot in antwoord op Kamervragen.

Renske Leijten van de SP vroeg Bruins Slot om opheldering over het gebruik van algoritmen door lokale overheden, voor onder meer het opsporen van uitkeringsfraude. De Rekenkamer Rotterdam concludeerde eerder dat er onvoldoende aandacht is voor ethische principes bij algoritmen die worden ingezet bij het opsporen van uitkeringsfraude. 

De minister schrijft daarover onder meer dat het niet aan haar is om erover te oordelen. “Het is belangrijk dat overheden zich aan de regels houden, ook als zij algoritmen inzetten bij het uitoefenen van hun taken. In dit geval is de gemeente Rotterdam daar zelf voor verantwoordelijk.”

Volgens Bruins Slot moeten de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en uiteindelijk de rechter controleren en beoordelen of algoritmen aan de AVG voldoen. Op de vraag of de minister onderzoek wil doen naar soortgelijke algoritmen bij lokale overheden luidt het antwoord dat er steeds meer inventarisaties op dit gebied gaande zijn, onder meer door de Algemene Rekenkamer en TNO begin 2021.

Verder lezen bij de bron AG Connect

Minister: ‘Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor gebruik algori...

Weergaven: 52

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden