Mijn zolder: een ondoordringbaar woud van dozen met onbekende inhoud

 

In de Automatiseringsgids van 9 september staan twee interessante items. Het ene item gaat over de “Digitale ‘zolder’ maakt cloud milieuramp” en het andere item “Documentmanagement nu nog in huis”.

In de ‘cloud zolder’ komt nu –en straks nog veel meer- digitale rotzooi, zowel qua applicaties als qua informatie. Kort door de bocht worden vier strategieën aanbevolen om dit te lijf te gaan: hergebruiken, recyclen, herstellen en weggooien. Ik zou hier nog een vijfde aan toe willen voegen: niet alles op zolder opslaan. Ten aanzien van het weggooien wordt een aantrekkelijk voorstel gedaan: afhankelijk van het niet-gebruik de applicaties én informatie langzaam laten verdwijnen. Hoe? Door deze functionaliteit in te bouwen in de cloud. Dat is echt vraaggestuurd waarderen! Ondanks zijn aantrekkelijkheid geef ik toch de voorkeur aan een actiever waarderingsbeleid. Dat lijkt me effectiever –je weet wat je bewaart en wat er weg is- en efficiënter –als het weg kan gaat het ook. Dat lijkt me ook van belang vanuit milieuperspectief –de invalshoek van het item- alle data en applicaties die te lang bestaan leiden tot stampende energieverslindende opslagsystemen op ‘zolder’.

Het goede nieuws is dat veel DMS-en nog lokaal draaien (79%) en dat de trend richting externe opslag is. Geen revolutionair nieuws, maar het geeft organisaties nog even de tijd om waardering van applicaties en data/informatie goed te regelen. Voordat de digitale zolder gaat lijken op mijn eigen zolder: een ondoordringbaar woud van dozen met onbekende inhoud.

Zie ook:            http://www.automatiseringgids.nl/?gclid=CNK8idjtlKsCFcSJDgod4A4C_Q

                               http://arxiv.org/abs/1106.6062

Weergaven: 282

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden