Middelburg heeft te weinig zicht op eigen informatie: risico op boetes en rechtszaken

Bron: Omroep Zeeland

Gemeente Middelburg weet niet precies wat voor informatie er op het Stadskantoor aanwezig is, waar die informatie precies is en bewaart informatie die allang vernietigd had moeten worden. Dat is de uitkomst van een rapport dat de gemeente liet opmaken vorig jaar september. Wanneer daar niet snel iets aan gedaan wordt, loopt de gemeente toenemende kans op financiële en juridische risico's zoals boetes, volgens de opstellers van het rapport.

Medewerkers van het Zeeuws Archief onderzochten hoe het gesteld was met het beheer van informatie door de gemeente Middelburg. En kwam daarbij tot confronterende conclusies. Zo weet de gemeente niet altijd welke informatie er is en waar die zich bevindt. Ook is er niet overal voldoende expertise op het gebied van digitaal informatiebeheer. Structurele training om met de nieuwe vormen van informatiebeheer om te gaan is er niet, zegt het rapport.

Waar gegevens zijn is onbekend

Daarnaast ontbreekt er een systeem waarbij de verschillende afdelingen hun informatiebeheer op elkaar afstemmen en worden persoonsgegevens en andere informatie zoals emailboxen en harde schijven van vertrekkend personeel, die zouden moeten worden vernietigd, nog steeds bewaard, zonder dat iemand weet of die gegevens er nog zijn en waar.
Daarom komen de onderzoekers met een dringende aanbeveling om een plan op te stellen om het niveau van het informatiebeheer op peil te brengen. Gebeurt dat niet, dan is er een risico dat de gemeente schade oploopt door boetes of rechtszaken omdat het beheer niet op orde is. Ook waarschuwen de onderzoekers voor imagoschade wanneer er bijvoorbeeld een informatielek ontstaat door een hacker. Wooncorporatie l'escaut werd afgelopen week nog getroffen door een hackaanval, waarbij gegevens werden buitgemaakt.

Weergaven: 92

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Daniele Mores op 4 Mei 2022 op 15.03

Citaat: In een reactie laat de gemeente Middelburg weten dat het niet op orde hebben van het informatiebeheer niet uniek is.

Wat een bijzondere reactie...

© 2022   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden