KING en VNG onderzoeken gemeentelijke open data

Website: Digitale overheid

Open data komt steeds hoger op de agenda van Nederlandse gemeenten. Gemeentelijke open datasets zijn bijna allemaal vindbaar via de eigen gemeentelijke omgeving. Maar slechts een kwart van de datasets is (ook) vindbaar via het dataportaal voor de Nederlandse overheid: data.overheid.nl. Dat blijkt uit het rapport ‘Nulmeting Open Data van Gemeenten’ van KING en VNG.

Begin 2017 hadden 42 Nederlandse gemeenten (11%) samen bijna 2.000 datasets over uiteenlopende onderwerpen als open data ontsloten. Hiervan zijn de meeste datasets beschikbaar in een herbruikbaar formaat.

Variatie in gemeenten

Er is een grote variatie in gemeenten die open data ontsluiten. Het merendeel van de gevonden datasets bij de nulmeting is afkomstig van de grotere gemeenten. Gemeenten in de randstadprovincies en Overijssel bieden de meeste datasets aan. In de provincies Limburg en Zeeland ontsluit geen enkele gemeente open data.

Versnipperd aanbod

Het huidige versnipperde aanbod van gemeentelijke datasets van een beperkt aantal gemeenten belemmert het hergebruik van datasets. Voor afnemers wordt het pas interessant om data te gebruiken wanneer datasets vindbaar zijn, gelijk zijn qua vorm en inhoud en een groot volume hebben (veel gemeenten of zo mogelijk landelijke dekking). Daar is op dit moment geen sprake van.

High value datasets

In het kader van de Digitale Agenda 2020 werken KING, VNG en gemeenten aan een ‘gemeentelijke high value datalist’. Dit zijn 5 datasets waarbij gewerkt wordt om tot een gestandaardiseerde set van afspraken over inhoud, context en techniek voor datasets te komen. Vervolgens kan hieruit een centrale dataset ontstaan die eenvoudig uit te wisselen is voor gemeenten en andere partijen. De bedoeling is om uiteindelijk een grotere dekking van hergebruik te bereiken.

Weergaven: 206

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden