Kamerleden babbelen over ICT en overheidsinformatie

Op 22 december 2011, vlak voor het Kerstreces is de vaste Kamercommissie, bijeen geweest over het onderwerp Informatie en communicatietechnologie (ICT).  Binnen de commissie was behoefte aan nadere informatie van de staatssecretaris over de volgende onderwerpen:

  • Archiefvisie
  • Stand van zaken van de Regionale Historische Centra
  • Selectieaanpak archieven

Als je het stuk doorneemt is het eerste wat opvalt de grote afwezigheid van de inbreng van D’66 en Groen Links. Over de inbreng van deze partijen, die zich voor de buitenwereld sterk lijken te maken voor openbare overheidsinformatie  lees je in het verslag niets terug. Waar waren Boris van der Ham en Mariko Peters?

De meest zinvolle opmerkingen komen van de leden van de VVD en de SP ! Leden van de VVD juichen zelfs bij het idee van de staatssecretaris en partijgenoot om de Archiefwet te herzien. De PVV hecht aan archieven vanwege ons nationale geheugen. Laten we maar niet hopen dat we vanwege de omslag naar digitalisering niet nog dementer raken en dan moeten wachten totdat de PVV in actie komt.

Wie het helemaal fout doen zijn de lagere overheden als het op duurzaamheid aankomt. Daar maakt onze Halbe zich ook erg zorgen over. Vreemd, ik dacht dat de problematiek zich meer op het niveau van de rijksoverheid afspeelde ? Opmerkelijk is dat in verband met openbaarheid er strikt aan de twintig jaren termijn zal worden gehouden, niet met een uitloop tot dertig jaar.  Met 800 kilometer achterstanden bij de rijksoverheid, ja je leest het goed, lijkt me dat een prima streven.

Geen enkele verantwoordelijkheid neemt Halbe voor particuliere archieven ondanks aandringen van de SP. De gehele toegankelijkheid van de archiefinstellingen moet beter.  Deze moeten ook beter samenwerken als het aan het CDA ligt om versnippering tegen te gaan. Het Nationaal Archief is al aangehaakt bij het Archives Portal Europe. Vanwege de digitale uitdaging is het sowieso beter te komen op een hoger schaalniveau.  Gemeenten en streekarchieven kunnen toetreden tot de RHC’s.  De VNG zal haar leden hiertoe oproepen, ook om shared services inzake e-depotvoorzieningen beter mogelijk te maken.  Zouden ze daar de Tweede Kamer niet weten dat ook Rotterdam en Amsterdam ook een e-depot hebben ?

Wat ook leuk is om te lezen dat de provincies  met hun bijdrage er goedkoop afkomen. Met elkaar gaan ze in totaal vijf miljoen betalen aan de verschillende Regionale Historische Centra in  de hoofdsteden. Tot die tijd betaalden ze niets. Dat bedrag wordt weer door het Rijk weer gekort. Echt een koopje, menige middelgrote en grote gemeente zou er jaloers op zijn om met een dergelijk bedrag je archiefbeheer af te kopen. Voor huisvesting hoeft de provincie niets te betalen.

De VVD is ook nieuwsgierig naar de innovatieagenda die in de archiefvisie wordt genoemd, die wordt in de zomer van 2012 verwacht. Dan worden ook de afspraken verwacht over toezicht en kwaliteitszorg (KPI?).Samenwerking met andere cultuursectoren zoals bibliotheken wordt niet uitgesloten.

Het Nationaal Archief en Koninklijke Bibliotheek hebben al het voortouw genomen.

Het volledige verslag vind je hier.

http___portal.rechtsorde.nl_pages_streamdocument.ashx.pdf_remoteurl...

Weergaven: 219

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden