Jambon aangenaam verrast over aantal gebruikers Digitaal Archief Vlaanderen

Laten we hopen dat een goed voorbeeld in Vlaanderen, ook in Nederland navolging krijgt:

De dienstverlening van Digitaal Archief Vlaanderen (DAV) is sinds dit jaar volledig operationeel. De werking van het Serieregister-platform ging in januari 2020 van start. Instanties die zich aanmeldden bij het Serieregister, konden vanaf 1 april ook aansluiten bij het E-Depot. Minister-president Jan Jambon antwoordt op een schriftelijke vraag over het aantal gebruikers en de toekomstplannen van de dienst.

Na zeven maanden meldden 78 organisaties zich aan voor het Serieregister waarvan 15 instanties ook gebruikmaken van het E-Depot. Het aantal gebruikers van het DAV ligt in de lijn der verwachtingen, schrijft Jambon:

“Ik ben aangenaam verrast door het aantal aansluitingen op het E-depot, gezien dit pas operationeel is sinds 1 april 2020. Het aantal van 15 aansluitingen was de doelstelling die geuit werd in de nota van 6 juli 2018 nadat de dienst een volledig jaar operationeel was. Nu blijkt dat die doelstelling reeds gerealiseerd werd na 7 maanden. Het aantal gebruikers op het Serieregister in het eerste jaar overstijgt deze inschatting ruimschoots.”

De instanties willen door het Serieregister inzicht en controle krijgen op de informatie die binnen de organisatie aanwezig is. Door het platform krijgen ze een overzicht van de informatie die bewaard dient te blijven.

De instanties die op dit ogenblik enkel het Serieregister afnemen, bereiden zich voor op een aansluiting van het E-depot. De essentiële informatie, van voornamelijk lokale overheden, wordt bewaard in applicaties die in beheer zijn bij diverse leveranciers. Het agentschap Facilitair Bedrijf wil daarom integratieprojecten opzetten tussen deze applicaties en het E-depot.

Digitaal Archief Vlaanderen is opgezet door de verschillende instanties in Vlaanderen. De afnemers van de dienstverlening bepalen dan ook de toekomst en de doorgroei. Het agentschap Facilitair Bedrijf gaat jaarlijks een gebruikersgroep organiseren om de noden en behoeftes te verzamelen.

Meer informatie lees je in de schriftelijke vraag aan het Vlaams Parlement.

 

Weergaven: 91

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden