Kraak kraak. Al weken denk ik na over het starten van een eigen blog. "Wow, wat vernieuwend." Nou, niet dus.


Aan de ene kant voelt het alsof ik een beetje achterloop. Moderne, slimme mensen bloggen toch al vanaf 2005? Aan de andere kant lijkt bloggen juist weer wat achterhaald. Vele bloggers die rond 2005 van start gingen zijn er nu mee opgehouden #closingupshop. Hebben ze niets meer te zeggen of zijn ze teleurgesteld over de (weinige) reacties?


Een vaak genoemde reden om wel te bloggen is dat het je leven zou veranderen: "There is something that happens to a person when they hit that "publish" button - you cross a threshold - you move from consumer to producer - you put your intellectual neck on the line and I really think that you aren't the same person after that.” (Mark Oehlert) Dit lijkt me een beetje overdreven maar toch.


Ik verwacht dat bloggen vooral helpt om jezelf heel scherp te houden en te leren je eigen gedrachtenproces onder woorden te brengen. Verder is het manier is om je eigen ideeen binnen je vakgebied te toetsen en een conversatie op gang te brengen.


Ach, dit is allemaal bekende theorie natuurlijk. Maar ik ga het nu zelf ervaren....beter laat dan nooit.

Weergaven: 256

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Julia Romijn-Wixley op 11 September 2010 op 20.37
@Ingmar Door drukte nog even niet gestart,... maar ben er mee bezig ! Zodra jaywix blog online is, laat ik het weten:)
Reactie van Christian van der Ven op 28 Augustus 2010 op 18.56
Volgens de Dutch Problogger moet je voor je blog een niche bepalen. Als je over het onderwerp van jouw passie zo uit de losse pols 24 posts kunt bedenken waarover je gaat bloggen, dan komt het wel goed.

Met 23 Archiefdingen heb je er al 23 te pakken. Een beter begin van je blogbestaan is dus nauwelijks denkbaar. ;-)
Reactie van Chido Houbraken op 27 Augustus 2010 op 17.20
Ik 23-Archiefdingen? Dat heb ik helemaal niet nodig. ;-)
(Ik heb in de zijlijn met Hanneke meegedaan.)
Reactie van Julia Romijn-Wixley op 27 Augustus 2010 op 17.05
Overigens .. dutchproblogger (schrijver van startgids) noemt de volgende drie voordelen van bloggen:

1. Door kennis en ervaringen op te schrijven, creëer je een waardevol archief en structureer je gedachten.
2. Je krijgt een groep lezers die je slimmer maakt door kritiek en aanvullingen.
3. Bloggen loopt vrij snel uit de hand, op een goede manier.

@Chido Ik heb 23dingen nog niet gedaan. Staat ook op de planning. Jij wel?
Reactie van Chido Houbraken op 27 Augustus 2010 op 17.01
Startgids is zeker een goed begin, maar ik zou Ton's tip voor 23-Archiefdingen niet versmaden. Heel geschikt om meer vaardigheden op te doen en 'to keep things going'. En je kan het ook zelf (gratis en voor niets) doen: http://www.23-archiefdingen.nl/dingen/
(Of heb je het al gedaan?)
Reactie van Julia Romijn-Wixley op 27 Augustus 2010 op 11.34
Gelukkig! Het is dus niet te laat om te gaan bloggen....ik ben helemaal gerust gesteld. En ik heb nu alvast een paar volgers! Bedankt voor de reacties :)

Er zijn twee belangrijke conclusies. Het is ten eerste essentieel om een duidelijke focus/doel te hebben bij het bloggen. @Chido Jouw tip om m'n nieuwe baan als eerste focus te nemen is een hele goeie.

En ten tweede moet helder zijn wat de meerwaarde is voor de lezers en voor jezelf. Dat laatste had ik al helder, namelijk dat een eigen blog een soort reflectie- en leertool voor jezelf kan zijn. Maar wat is de meerwaarde voor de ander? Tja, dat is nog moeilijk. Daar zal ik mijn hersenen nog even over kraken.

Mijn volgende stap is in elk geval de startgids voor bloggers te lezen en de blog voor 1 september online te krijgen.

PS Het krijgen van reacties geeft trouwens een soort kik. Erg leuk.
Reactie van Chido Houbraken op 26 Augustus 2010 op 10.49
Ik begreep via twitter dat je echt een eigen blog wil, dus niet via Archief2.0
Ben benieuwd welke service of software je gaat gebruiken.

Een aardige focus, zeker in het begin, kan je nieuwe baan zijn. Wat kom je er tegen, welke ontwikkelingen zie je, wat zijn de verschillen met je vorige functie/organisatie. Niet alleen om jezelf scherp te houden, maar ook om de bekende "eerste 100 dagen" in een nieuwe omgeving vast te leggen. Zowel voor jezelf (voor later ;-)) als voor je collega's.

Succes!
Reactie van Christian van der Ven op 26 Augustus 2010 op 8.34
Julia, het lijkt mij nooit (te) laat om te gaan bloggen. We schrijven ook nog steeds artikelen voor het Archievenblad en gaan nog steeds naar congressen. Media/platformen die al veel langer bestaan, maar nog steeds waarde hebben.

Dutch Problogger maakte een handige startgids voor bloggers die je helpt bij het nadenken over je blog. Belangrijk is dat je een niche kiest en waarde toevoegt. Je schrijft niet voor jezelf, maar moet wel zelf schrijven. Jij moet het leuk, nuttig en interessant blijven vinden, anderen moeten het ook leuk, nuttig en interessant blijven vinden.

Laat maar weten waar je je blog strakjes neerzet, dan ga ik je zeker volgen. :-)
Reactie van Marco Klerks op 25 Augustus 2010 op 23.24
Ik heb al vóór 2005 geblogd! En met weinig succes... :-S

Mag ik een tip geven? In je doelstelling geef je vooral de meerwaarde van het bloggen voor jezelf aan. Je hoopt jezelf scherp te houden, je wilt je eigen gedachtenproces onder woorden kunnen brengen en je wilt je eigen ideeën binnen je vakgebied toetsen. Het succes van je blog wordt echter bepaald door de lezers. Wat hebben de lezers aan je blog? Waarom zouden zij het lezen? En hoe matchen hun wensen met jouw wensen?

Ik hoop je stof tot nadenken gegeven te hebben. Succes met het starten van je blog!
Reactie van Yvonne Welings op 25 Augustus 2010 op 14.44
@Julia, Wat is achterlopen ?

Vorig jaar las ik in Opinie & debat van de NRC 13 juni een zeer interessante bijdrage van Herbert Blankesteijn. In zijn betoog nam hij de lezer mee naar het begin van internet. In 1994 kon je Bill Clinton persoonlijk mailen. Of deze werd beantwoord is een vraag, die niet beantwoord wordt. In 2002 drong e-mail door bij de Kamerleden in Den Haag.
Klaas de Vries, wie kent hem nog, ging als eerste in 2002 webloggen. Politici die nu nog bloggen vallen niet meer op. Je moet met dit soort media om op te vallen volgens de schrijver als eerste beginnen.
In 2006 gingen de politici podcasten en hyves. De 100.000 vrienden van Balkenende horen niets meer via zijn Hyves. Where are friends for ? Ook Second Life is over haar hoogtepunt heen in de politieke wereld.
Maxime Verhagen is als eerste gaan twitteren. Het volgen heet followen. Volgens een onderzoek trekken elke maand 40 % van de gebruikers weg. Wat dan te doen om op te vallen, de nieuwe software van iPhone ?
Volgens de schrrijver moet er eens naar de campagne van Obama gekeken worden. Daar werden ook de nieuwe media gebruikt, maar niet alleen om als nieuw speeltje. Het was een effectieve communicatiestrategie.

Ik heb een deel van dit blogje gebruikt voor de cursus 23 archiefdingen, maar geeft ook de relativiteit weer van het bloggen en het minibloggen twitteren. Wat ik inmiddels wel constateer als je je met dit soort zaken bezig houdt, dan het onderscheid tussen privé en werk vaak overschreden wordt.
BREED heeft voor mij een meerwaarde omdat in deze community kennis wordt gedeeld en dat ik daarom bereid ben hier privé tijd in te steken. Zoals met het hele leven maak je keuzes.

Je bent al begonnen met deze blog en ga zo verder. Onderwerpen op het vakgebied zijn er legio.....

En achterlopen.., dat is ook zeer relatief

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden