Gevolgen wetswijziging BAG in kaart gebracht

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de Wet basisregistraties adressen en gebouwen wijzigen.

KING heeft een korte analyse uitgevoerd naar de impact van de wetswijziging op de processen en informatiehuishouding bij gemeenten. Link naar het rapport.

Enkele citaten uit het rapport:

  • Met het voorstel wordt beoogd een sterkere ‘gebruiksgerichtheid’ te realiseren. Dit wordt vooral nagestreefd met een flexibelere structuur van regelgeving, waarmee sneller en eenvoudiger op wensen van gebruikers en op ontwikkelingen in het stelsel van basisregistraties kan worden ingespeeld. Daarnaast wordt de aandacht meer gericht op de uiteindelijke kwaliteit van de registratie in het belang van de gebruiker in plaats van op het registratieproces bij de bronhouder. Hierdoor zou er meer ruimte moeten ontstaan voor gemeenten als bronhouder om hun registratieproces zelf vorm te geven.
  • Er worden in de beoogde wet geen formele regels meer gesteld ten aanzien van de procedure tot bijhouding van een afzonderlijk register van brondocumenten, de termijn waarbinnen brondocumenten in een dergelijk register moeten worden opgenomen en de unieke BAG nummering van brondocumenten in dat register. Deze regels worden vervangen door regels waarin aan de gegevens in de registratie eisen worden gesteld ten aanzien van volledigheid, herkomst, herleidbaarheid en actualiteit. Deze regels worden opgenomen in lagere regelgeving. Bij de aanduiding van de herkomst van een gegeven kan naast een papieren document ook worden verwezen naar een in een gemeentelijke proces gebruikelijke aantekening of systeembericht. Brondocumenten moeten evenals volgens de huidige wet eeuwigdurend worden bewaard.
  • Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil de kwaliteit van de gemeentelijke registratie door middel van regelmatige bestandsanalyses gaan monitoren, gemeenten daarover inlichten en zo nodig naar aanleiding daarvan gericht toezicht uitoefenen.

  • De adressenregistratie en gebouwenregistratie worden juridisch geïntegreerd in één basisregistratie adressen en gebouwen en de naam van de wet wordt hierop aangepast.

  • Artikel 33, met daarin opgenomen het voorbehoud ten aanzien van auteursrecht en rechten volgens de Databankenwet, vervalt in het kader van het beleid inzake open overheidsdata.

In de praktijk blijft het  mogelijk zaken op de "oude manier" te blijven doen. Mogelijk is dus extra ondersteuning richting gemeenten nodig (bijvoorbeeld in de vorm van communicatie-uitingen) om te komen van gewijzigde wet naar gewijzigde werkwijze.

De verwachte datum van inwerkingtreding van de gewijzigde wet is 1 januari 2018.

Linknaar website VNG.

Weergaven: 231

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden