Gebrek aan gekwalificeerd personeel bij de gemeente Wijdemeren

De Gooi en Eemlander

De gemeente Wijdemeren heeft niet genoeg gekwalificeerd personeel om zo veel mogelijk digitaal te werken. Dat blijkt uit het jongste rapport over het ’informatiebeheer’ in Wijdemeren dat het Streekarchief Gooi en Vechtstreek heeft opgesteld. De raadscommissie bestuur en middelen bespreekt het rapport donderdagavond.

Op diverse punten wijst het rapport op het grote belang dat de gemeente voor digitalisering structureel genoeg geschikte mensen inzet. Op één plek wordt klip en klaar gesteld dat er te weinig mensen zijn.

De rapporteur merkt daar op dat ’de taakstelling ten aanzien van informatie helder is’. Maar: ,,Een belangrijk deel van de taakuitvoering echter, blijft achterwege door onvoldoende bezetting (. . .).’’

Het is de bedoeling dat Wijdemeerse ambtenaren overgaan tot ’digitaal zaakgericht werken’. De ’uitrol’ daarvan ligt echter ’al lange tijd stil’, schrijft streekarchivaris Karin Abrahamse in een begeleidende brief bij het rapport. Er komt daardoor almaar meer achterstallig werk bij het beheer van de berg digitale bestanden. Wegwerken daarvan is duur. Ook zal er ’vrijwel onvermijdelijk’ informatie verloren gaan. Bovendien zijn ambtenaren bepaald niet geholpen met achterblijvende digitalisering, aldus inspectierapport en begeleidingsbrief. Dit jaar moet er daarom écht wat gebeuren, aldus de streekarchivaris. De afgelopen twee jaar is in en buiten de Wijdemeerse gemeenteraad veel en vaak fel gediscussieerd over de vraag of de gemeente tegen zijn taken is opgewassen. Mede afhankelijk van het antwoord dat mensen en partijen daarop gaven, pleitten ze voor of juist tegen fusie van Wijdemeren met een of meer andere gemeenten. De provincie Noord-Holland mikt erop dat in het Gooi en de Vechtstreek drie (fusie)gemeenten overblijven. In november hakken Gedeputeerde Staten knopen door.

Bij zijn bezoeken aan de gemeenteraden in de regio heeft gedeputeerde Jack van der Hoek duidelijk gemaakt dat hij geen overtuigende alternatieven heeft gehoord voor de drie-gemeenten-optie.

 

Weergaven: 239

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden