Rienk Jonker is in het dagelijkse leven informatieadviseur bij de gemeente Leeuwarden. Sinds jaar en dag houdt hij een website bij waar hij informatie deelt over ons vakgebied. Mocht je het niet kennen, neem zeker een kijkje op zijn  site via deze link.

Woensdag 17 oktober 2019 deelde hij een nieuwe versie van documenttypen. Ik citeer Rienk:

Een documenttype is een beschrijving op metaniveau van de kenmerken van een document van een bepaald type zoals functie, eigenschappen, gedrag, opmaak en weergave, bestands- en opslagformaten. Het wordt ook wel een generalisatie van de bepalende vormkenmerken van een document genoemd (NEN2084:2012, nr. 9632 en

NEN 2084:2015, nr.10190). Met het begrip documenttype wordt de 'redactionele vorm' uit de archivistiek aangeduid. Formsma omschreef een redachtionele vorm in zijn artikel (Formsma 1973, nr. 2612) kort als 'aanduiding van het soort stuk'.

Per documenttype is een omschrijving of scopenote opgenomen. Verder is de relatie met andere typen weergegeven in de vorm van een thesaurus. In dit overzicht komen de meer technische aspecten als gedrag, opmaak en weergave niet voor.

Voor het document zelf zie deze link.

Wat ook een informatief document is de handreiking voorkeursformaten van het Nationaal Archief. Met het oog op de Wet open overheid onderdeel digitale duurzaamheid zal naar verwachting hier nog veel discussie over worden gevoerd.

Weergaven: 85

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden