Europees advies kunstmatige intelligentie goedgekeurd

Bron; Website VNG

Het Europees Comité van de Regio’s heeft het advies van wethouder Guido Rink (gemeente Emmen) over kunstmatige intelligentie unaniem goedgekeurd. Dit advies, namens alle lokale en regionale overheden in de EU, is een vervolg op zijn advies over het Witboek Kunstmatige Intelligentie uit 2020.

Tijdens de plenaire vergadering van het Comité van de Regio’s (CvdR) werd onder meer ingegaan op de kansen en risico’s van kunstmatige intelligentie en het belang van betrokkenheid van lokale en regionale overheden. 

Goede raadpleging lokale overheden

Rink: ‘De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie hebben directe gevolgen voor inwoners en overheden. Goede raadpleging van de betrokken lokale en regionale overheden is noodzakelijk bij het gebruik van AI-systemen met een hoog risico. Bovendien hebben we sterkere waarborgen nodig bij de toepassing van kunstmatige intelligentie voor sociale classificatie door overheidsinstanties, om discriminatie en sociale uitsluiting te voorkomen.’

Europarlementariër Dragoș Tudorache, voorzitter van de speciale commissie over kunstmatige intelligentie in het Europees Parlement, gaf aan dat hij een aantal punten zal gebruiken voor het opstellen van zijn eigen advies in het Europees Parlement, waaronder de belangrijke rol van lokale en regionale overheden.

EU-wetsvoorstel voor kunstmatige intelligentie

Aanleiding voor het advies is een EU-wetsvoorstel voor kunstmatige intelligentie. Dit voorstel heeft als doel dat er in de hele EU een regelgevend kader komt voor het ontwikkelen en toepassen van kunstmatige intelligentie. Daarin moeten fundamentele rechten gewaarborgd worden – van belang voor het vertrouwen in kunstmatige intelligentie – zonder dat innovatie wordt geremd. 

Inhoud van het advies

Het belang van de risico-gebaseerde en mensgerichte benadering komt ook naar voren in het advies van Guido Rink. Het vertrouwen en waarborgen van fundamentele rechten in kunstmatige intelligentie zouden dan ook voorwaarden moeten zijn voor de toepassing ervan. In het advies wordt daarnaast aangegeven dat lokale overheden geconsulteerd moeten worden bij de toepassing van biometrische identificatie in openbare ruimten. Ook wordt aandacht gevraagd voor de hoeveelheid AI-systemen die lokale en regionale overheden toepassen, bijvoorbeeld voor publieke dienstverlening. Tevens wordt voorgesteld om de toepassing van sociale classificatie via kunstmatige intelligentie te vernauwen, zodat het alleen onder strikte voorwaarden toegepast kan worden. 

Meer informatie:

Weergaven: 56

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden