De ICT jurist Arnoud Engelfriet blogde reeds eerder over de eigendom van de data in de cloud.link Wat voor rechten je als organisatie ook kunt doen gelden op data,  de data worden door een cloudprovider als dienstverlening beschouwd en niet als eigendom van de opdrachtgever. Van tevoren dienen goede afspraken te worden gemaakt, ook om bij een faillissement je eigen data terug te kunnen krijgen.

 

In de AutomatiseringGids is ook een nuttig artikel geschreven door Bieneke Braat over beslaglegging in de cloud.

  • Het is verstandig om de klanten te laten weten dat documenten waarin (bedrijfs)gevoelige informatie staat beter niet in de cloud kunnen worden opgeslagen. En hen te adviseren om een zorgvuldige selectie te maken van de documenten die wel en die niet in de cloud worden gezet.
  • De deurwaarder zal een beslagexploot moeten tonen. Daarin moet een omschrijving staan van welke documenten worden opgevraagd en van wie. Het is verstandig om te controleren of de in het exploot genoemde ‘beslagene’ daadwerkelijk de klant is.
  • Sommige beroepsgroepen, zoals artsen, advocaten, geestelijken en notarissen, hebben een wettelijke geheimhoudingsplicht. Documenten die onder die geheimhoudingsplicht vallen mogen niet worden opgevraagd.
  • Het is verstandig de deurwaarder te vragen of er eisen zijn gesteld in verband met het opvragen van de documenten. Als bijvoorbeeld de rechter of de advocaat van de beslaglegger of die van de klant aanwezig moeten zijn bij de beslaglegging, dan hoeft de cloudserviceprovider pas mee te werken als deze personen aanwezig zijn.
  • De cloudserviceprovider hoeft alleen de documenten af te geven die worden opgevraagd, dus niet altijd álle documenten van de klant. In het exploot zal een omschrijving moeten staan van de documenten die worden opgevraagd. Deze kunnen worden gezocht door gebruik te maken van relevante zoekwoorden.
  • De documenten mogen alleen aan de deurwaarder worden meegegeven en niet aan degene die beslag legt (de klant van de deurwaarder).

 

Zie link naar de website van Automatiseringgids.

Een andere probleempje bij de cloud kunnen cybercriminelen zijn link.

Gerelateerde blog:De curator is belast met het beheer en de vereffening van de failliete boedel (artikel 68 lid 1 van de Faillissementswet). De term “boedel” moet in dit verband worden begrepen als het vermogen van de gefailleerde. Wanneer die gefailleerde een onderneming exploiteert, omvat de boedel dus ook die onderneming, lees verder via dezelink.

Weergaven: 574

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 28 Oktober 2014 op 19.56
Graag gedaan
Reactie van Ko op 28 Oktober 2014 op 10.40

Bedankt voor de tips Yvonne! Onze cloud computing gaat via een externe partij en daarmee hebben we deze zaken ook goed op papier gezet voor het geval een keer voorkomt. De data wil je natuurlijk wel in ieder geval behouden.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden