Bron: Website VNG

VNG werkt samen met het Nationaal Archief, BZK/CIO Rijk en KOOP aan één metadatastandaard voor de hele overheid. Metadata worden gebruikt om kenmerken van gegevens te beschrijven en geven context aan een document. Deze kenmerken zijn onder meer belangrijk om de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie te waarborgen.

Eén metadatastandaard wordt bereikt door aanhaking van het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid op de doorontwikkeling van Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO). TMLO wordt hernoemd in Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO) omdat deze van toepassing is op zowel decentrale als centrale overheden.

Belang voor gemeenten

De ontwikkeling van de gezamenlijke standaard (MDTO) is belangrijk voor gemeenten, zegt Herman Bongenaar, informatiemanager bij de gemeente Zaanstad en lid van de VNG Adviescommissie Archieven: 'De nieuwe standaard geeft ons de mogelijkheid om in de toekomst veel gemakkelijker documenten uit te wisselen met collega-gemeenten en andere overheidslagen, bijvoorbeeld in ketens.' Ivo Hendriks van VNG Realisatie licht toe: ‘Gemeenten willen hun dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeteren. Innovatieve toepassingen die (her)gebruik maken van overheidsinformatie kunnen hieraan bijdragen. Maar, dan moet die informatie wel voldoen aan wettelijke eisen, en toegankelijk en vindbaar zijn. Een metadatastandaard waarmee informatie kan worden beschreven, ongeacht domein of verschijningsvorm, helpt aan deze eisen invulling te geven.’

Wet open overheid

De ontwikkeling is ook van belang voor de Wet open overheid (Woo). KOOP, het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties , is betrokken zodat overheden ook MDTO kunnen gebruiken voor actieve openbaarmaking van de 11 informatiecategorieën van de Woo via de voorziening Platform Openbare Overheidsinformatie (PLOOI). 

Informatiemodel

Oplossingen voor bestaande knelpunten zullen zoveel mogelijk in één keer worden doorgevoerd en niet in fasen. Dat kost wel meer tijd. Er is een tussenversie van het informatiemodel beschikbaar gekomen die een beeld van de keuzes en de veranderingen die tot nu toe zijn gemaakt.

Meer informatie

Bijlage(n)

Weergaven: 237

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden