Ter lering ende vermaeck.
Uit de nieuwsbrief van Digitaal Nationaal Archief augustus 2009 :
- Om de historische beeldcollecties van en over ons land voor de verre toekomst veilig te stellen is het "Consortium Beelden voor de Toekomst" een paar jaar geleden opgericht (zie elders in deze nieuwsbrief). Zo'n consortiumaanpak is nodig omdat de uitdagingen voor leveranciers van content in de digitale wereld van een zo grote omvang zijn, dat je ze eigenlijk niet meer alleen aan kunt. Om die reden hebben de Regionale Historische Centra (RHC's) en het Nationaal Archief eveneens besloten een consortium in het leven te roepen. Het visiestuk 2009-2014 van het consortium heet "e-Archief in ontwikkeling".
http://www.nationaalarchief.nl/archiefbeheer/digitalisering/e-archief_in_ontwikkeling/
- Werken in een digitaal Nationaal Archief betekent ook: werken in een digitale wereld. Om de medewerkers van het Nationaal Archief hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, is er een trainingsprogramma ontwikkeld over digitaal werken in de breedste zin van het woord. De eerste cursus is eind mei in een pilotvorm van start gegaan: 23-Archiefdingen.
http://www.23-archiefdingen.nl

Wat zijn 23-archiefdingen?
23-Archiefdingen is een online cursusprogramma, waarin archiefmedewerkers spelenderwijs leren wat het nut, plezier en noodzaak is van web 2.0 instrumenten en hoe ze deze zowel zakelijk als privé in kunnen zetten. De cursus is gebaseerd op de cursussen 23things en 23dingen.nl, die in de Amerikaanse en Nederlandse bibliotheken de afgelopen jaren zeer succesvol zijn aangeboden. Op initiatief van een aantal enthousiaste archiefmedewerkers uit de archief 2.0 community is deze cursus nu ook voor het archievenveld opgezet.

Pilotfase
Om te zien of de cursus qua vorm of inhoud nog aanpassingen nodig heeft, zijn er in het land twee pilots gestart: bij de combinatie Brabants Historisch Informatie Centrum/ Regionaal Archief Tilburg en bij het Nationaal Archief. Aan de pilot bij het Nationaal Archief doen 20 deelnemers en 10 deelnemer/ coaches mee. Zij doorlopen tot aan de herfstvakantie het complete programma, waarna een evaluatie zal plaatsvinden. Na eventuele aanpassingen zullen in het laatste kwartaal van 2009 en in 2010 de andere medewerkers van het Nationaal Archief deze cursus volgen.

Weergaven: 211

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 31 Augustus 2009 op 18.01
Hoi Roeland,

Ook ik ben een van de deelnemers. Tot op heden ben ik zeer enthousiast over de cursus 23 archiefdingen, een aanrader !!!

Groet

Yvonne Welings



Groet

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden