Digitalisering uitdaging én kans voor lokale democratie

Gemeenten kunnen meer gebruik maken van digitale middelen om tot een opener raadsagenda te komen en inwoners een actievere rol te geven in bestuurlijke processen. Dit stelt het Rathenau Instituut in het rapport Griffiers en Digitalisering, na onderzoek onder griffiers en raadsleden. 

De belangrijkste manieren waarop digitalisering griffie en gemeenteraad kan helpen zijn volgens het Rathenau Instituut: een toegankelijk raadsinformatiesysteem met een goede zoekfunctie, aantrekkelijke websites, handig gebruik maken van sociale media, en livestreaming van vergaderingen.

Drie belangrijke uitdagingen

Uit het onderzoek komen drie belangrijke uitdagingen voor de lokale democratie naar voren:

  • Het efficiënt omgaan met de overvloed aan potentieel relevante informatie als gevolg van digitalisering. De toenemende stroom aan informatie maakt het voor raadsleden moeilijker om te sturen op hoofdlijnen.
  • Het stellen van eigen prioriteiten. Nu besteden veel raadsleden vooral nog aandacht aan hun controlerende rol en volgen daarin de agenda van het college.
  • Het onderhouden van contacten met de samenleving, als vertegenwoordigende taak van raadsleden. Griffiers kunnen daarin een rol spelen door digitale diensten en media gericht in te zetten. Voor veel inwoners staat het lokale bestuur vaak op afstand, ze vinden het lastig te volgen wat er precies gebeurt en kennen de volksvertegenwoordigers niet.

Het rapport biedt bij elk van de uitdagingen een ontwikkelperspectief.

De griffier als informatiemakelaar 

Bij de Vereniging van Griffiers staat het thema ‘de griffier als informatiemakelaar’ hoog op de agenda. Komend jaar wordt dit weer verder uitgewerkt, samen met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Meer informatie 

Het rapport Griffiers en Digitalisering is vandaag gepresenteerd, tijdens de landelijke ALV van de Vereniging van Griffiers.

Lees verder bij de bron

Weergaven: 147

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden