Deelsessie Informatieveiligheid en ENSIA bij Bestuurdersdag

Bron website VNG- 3 november 2016

Heeft uw gemeente de informatieveiligheid onder controle? En hoe gaat ENSIA (Eenduidige Normatiek; Single Information Audit) u hierbij helpen? Dat hoort u op woensdag 30 november in Nieuwegein in één van de deelsessies tijdens de Bestuurdersdag en BALV 2016.

Gemeenten hebben de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet om het niveau van informatieveiligheid te verbeteren. Alle gemeenten zijn inmiddels aangesloten bij de Informatiebeveiligingsdienst Gemeenten (IBD) en veel gemeenten zijn bezig met de invoering van de Baseline Informatieveiligheid Gemeenten. De visitatiecommissie informatieveiligheid bezocht daarnaast ruim 60 gemeenten om de bestuurlijke aandacht voor het thema verder te verstevigen. 

Resolutie

Al deze activiteiten vloeiden voort uit de resolutie 'Informatieveiligheid: een randvoorwaarde voor een professionele gemeente die met grote meerderheid is gesteund tijdens de BALV van 2013. In deze resolutie heeft u zich ook uitgesproken om over de stand van zaken rond informatieveiligheid in het gemeentelijk jaarverslag te rapporteren. Daarbij hebben gemeenten met de resolutie aan de rijksoverheid gevraagd om de bestaande verantwoordingen op dit vlak te stroomlijnen.

ENSIA

Beide onderwerpen zijn samengevat in het project ENSIA (Eenduidige Normatiek; Single Information Audit). Daarin werken we aan een systematiek waarmee ook uw gemeente over informatieveiligheid kan rapporteren in het jaarverslag - en belangrijker nog: ENSIA stimuleert een leer- en bewustwordingsproces rond informatieveiligheid. Tegelijkertijd ondersteunt deze systematiek een gestroomlijnde departementale verantwoording én kan volstaan worden met één samenhangende audit waarin de bestaande audits worden geïntegreerd. Kortom: we maken gemeentelijk een stap voorwaarts, ook op dit gebied.

Spreker

Wethouder Rein Zijlstra van Zeewolde is vanuit de commissie Dienstverlening en Informatiebeleid lid van de stuurgroep ENSIA. Hij presenteert tijdens deze deelsessie de achtergronden, legt de relatie met het werk van de visitatiecommissie, schetst de belangrijkste uitkomsten van de lopende proefprojecten en informeert u over consequenties van de werkwijze binnen uw gemeente in 2017

Weergaven: 150

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden