De werking van de CLOUD-Act bij dataopslag in Europa

Ook Europese bedrijven met dataverwer­kingen in Europa vallen soms onder de werking van de Amerikaanse CLOUD-Act. Hierdoor kan in Europa opgeslagen data toegankelijk zijn voor de Amerikaanse overheid. Het voor­beeld van de CLOUD-Act laat zien wat de gevolgen zijn van wetgeving als die een extraterritoriale werking heeft. Wetgeving in het digitale domein heeft steeds vaker zo’n extraterritoriale werking. Dit maakt de beveiliging van informatie in de EU en het voldoen aan de EU en nationale wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging en dataprotectie moeilijker. Zijn er mogelijkheden om deze risico’s te verkleinen? Het NCSC liet een vooraanstaand advocatenkantoor het uitzoeken.

De CLOUD-Act

Informatieverwerking in het digitale domein is een internationale aangelegenheid. De opslag, het transport en de verwerking van informatie trekt zich vaak niets aan van landsgrenzen en laat zich daar­door zeker niet beperken. Daarnaast, en deels ook daardoor, maken landen wet- en regel­geving voor het digitale domein die ook van invloed is op gegevensverwerkingen buiten de eigen landsgrenzen. Gegevensver­werkingen krijgen hierdoor te maken met verschillende wet- en regel­gevingsregi­mes, die met elkaar kunnen conflicteren of interfereren. Bijvoorbeeld maatregelen die gelden voor de beveiliging van, of juist het toegang verlenen tot, gevoelige infor­ma­tie en (persoons)­gegevens.

Eén van de meest besproken voorbeelden van botsende wetgeving is die tussen de Ame­rikaanse CLOUD-Act (voluit Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act) en Europese regels op het gebied van gegevensbescherming en informatiebeveiliging. Europese data die in de VS wordt verwerkt of opgeslagen moet daar beveiligd worden volgens de Europese General Data Protection Regulation (GDPR, in Nederland de AVG). Tegelijkertijd valt deze data ook onder het Amerikaanse wettelijke regime dat toeziet op de toegang tot die data. De CLOUD-Act maakt het mogelijk dat de federale rechtshandhaving in de Verenigde Staten technologiebedrijven via een bevelschrift of dagvaarding kan dwingen de gevraagde gegevens van gebruikers te verstrekken, ook al zijn die gegevens opgeslagen op buitenlands grondgebied. Veel deskundigen gaan ervan uit dat dit risico niet bestaat als data wordt verwerkt door een Europese dienstverlener, en zeker als dat gebeurt binnen Europa. Juri­disch gezien ligt dat echter genuanceerder en geldt dat de Amerikaanse CLOUD-Act ook van toepassing kan zijn op gegevensverwerkingen buiten de VS, bijvoorbeeld in de EU.

Het NCSC heeft het advocatenkantoor GreenbergTraurig gevraagd dit vraagstuk te duiden met als kernvraag:

  • In hoeverre kan een Europees bedrijf of organisatie onder de CLOUD-Act vallen, zelfs wanneer deze niet in de VS is gehuisvest?

Verder lezen bij de bron: De werking van de CLOUD-Act bij dataopslag in Europa | Expertblogs ...

Weergaven: 62

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden