Bron: Datakwaliteit Basisregistraties anno 2022 - Digitale Overheid

Het Stelsel van Basisregistraties is van groot belang voor de dienstverlening van de overheid. Het bevat gegevens zoals adressen, personen, bedrijven en geo-informatie die in veel (overheids)processen verplicht gebruikt worden. Van het toekennen van een uitkering tot het verlenen van een vergunning. Daarom is het belangrijk dat de gegevens van hoge kwaliteit zijn.

Jaarlijks bundelt het ministerie van BZK, in coproductie met de basisregistraties, de kwaliteit van de gegevens. Dit is te vinden in het rapport ‘Kwaliteitsinformatie van het Stelsel van Basisregistraties 2022‘. Het rapport geeft inzicht in de gerealiseerde kwaliteit per basisregistratie. Daarnaast geeft het inzicht in de kwaliteitsnormen die men voor iedere basisregistratie hanteert.

De datakwaliteit in het stelsel is al jaren van hoog niveau. Ten opzichte van eerdere jaren zijn de cijfers stabiel en op onderdelen zelfs verbeterd.

Doorontwikkeling naar een Federatief Datastelsel

Het Stelsel van Basisregistraties wordt de komende jaren doorontwikkeld naar een Federatief Datastelsel. Voor deze doorontwikkeling lopen er verschillende trajecten op het gebied van kwaliteit. Er zijn werkgroepen die zich bezighouden met de uniformering van de beschrijving van data- en servicekwaliteit, en er worden gezamenlijk nieuwe afspraken voor de datakwaliteit opgesteld. Verder worden in de jaarlijkse CBS-metingen over koppelingen tussen registraties extra controles gedaan en samenhang met nieuwe registraties gemeten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de kwaliteit van de basisregistraties of over de lopende trajecten in de doorontwikkeling naar het Federatief Datastelsel? Lees dan het volledige rapport of neem een kijkje op de Pleio-pagina van het Federatief Datastelsel(link naar andere website).

Weergaven: 36

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden