Bron website KING

De VNG/KING publiceert periodiek de Compliancy Rapportage (pdf, 1,7 mb)  waarin alle compliant producten voor het gemeentelijk domein zijn vermeld.

In de praktijk geldt dat hoe strakker de standaard is gedefinieerd, des te beter kan worden vastgesteld of een bepaald softwareproduct aan die standaard voldoet (compliant is) en door de leverancier juist is geïmplementeerd. Dat maakt het voor opdrachtgevers (gemeenten en samenwerkingsverbanden) gemakkelijker om te specificeren welke informatie uitgewisseld moet worden en aan welke eisen de applicatie en de uit te wisselen gegevens moeten voldoen om de functionele eisen te vervullen. De interoperabiliteit van systemen en uitwisselbaarheid van gegevens wordt daarmee groter. Standaarden kunnen als producten worden getypeerd in eindproducten, halffabrikaten, grondstoffen en gegevensstandaarden. Deze typering is een indicatie wat de benodigde inspanning is om op basis van de standaard tot een werkende koppeling te komen.

Link naar gemmaonline.

Bij het opstellen van aanbestedingsdocumenten kan een opdrachtgever volstaan met het verwijzen naar een specifieke (eindproduct) standaard en kan integrale vermelding van detaileisen achterwege blijven. Wanneer een gemeente of samenwerkingsverband op zoek is naar een nieuwe applicatie en/ of de bestaande wil vervangen, dan is het raadzaam om eerst in de Compliancy Rapportage te kijken voordat het product wordt aangeschaft.

Rapportages (link)</

In de Compliancy Rapportages zijn de softwareprogramma’s te vinden, waarvan de leverancier aangeeft dat het betreffende programma een afgesproken standaard ondersteunt. Om er zeker van te zijn dat dat ook werkelijk zo is, moet de leverancier zijn softwareprogramma hebben getest op het StUF Testplatform of een daarmee gelijkgestelde onafhankelijke testomgeving. Als bewijs van een met goed resultaat uitgevoerde test op het onafhankelijk testplatform moet de leverancier het volledige testrapport publiceren in de Softwarecatalogus bij het betreffende softwareproduct. U kunt als gemeente of samenwerkingsverband dan zelf vaststellen of een softwareproduct ook werkelijk voldoet aan de betreffende standaard (‘compliant is’).

Waarom is compliancy belangrijk?

Softwareproducten die compliant zijn kunnen in principe gemakkelijk koppelen met andere softwareproducten die compliant zijn. Het is geen echter geen ‘plug and play’ situatie. Sommige gemeenten hebben hun processen soms specifiek ingericht. Daardoor kan het nodig zijn dat bij het koppelen van twee of meer softwareproducten nog een aantal parameters extra worden ingesteld. Daarin voorzien de standaarden ook. Standaarden laten dus (beperkte) ruimte voor specifieke inrichting.

Hoe houdt een gemeente het applicatielandschap up-to-date?

Nieuwe regelgeving en nieuwe werkprocessen maken het noodzakelijk dat softwareprogramma’s regelmatig worden aangepast. Leveranciers houden daar rekening mee. Het betekent dat u ook voortdurend alert moet zijn op het verschijnen van nieuwe versies van software. Om uw applicatielandschap betrouwbaar te houden en goed te laten functioneren, is het van groot belang dat u actuele versies van softwareprogramma’s gebruikt. VNG/KING stemt voortdurend met leveranciers af t.a.v. het doorontwikkelen van standaarden. Houdt daarom goed bij of u nog wel de juiste versie heeft geïnstalleerd. Ook op dat punt helpt de Compliancy Monitor.

Hierin staat aangegeven welke versie(s) volgens de leveranciers gebruikt kunnen worden en op welke versie(s) geen ondersteuning meer wordt geboden. Overleg hierover met uw leverancier of neem contact op met KING via info@kinggemeenten.nl o.v.v. Compliancy.

Weergaven: 163

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden