In steeds meer domeinen vormt de informatiekundige visie Common Ground de rode draad voor de inrichting van de gemeentelijke informatievoorziening. In deze rapportage komen verschillende initiatieven aan bod. Denk aan de ontwikkeling van Signalen voor meldingen over de openbare ruimte of de toepassing van de API-standaarden voor zaakgericht werken door gemeenten en de markt. Om te voorkomen dat dingen dubbel worden gedaan en om bredere bruikbaarheid en beschikbaarheid te realiseren, wordt elk kwartaal een rapportage gepubliceerd. Doel: laten zien welke initiatieven en vraagstukken worden opgepakt binnen de Common Ground-community.


Interview: Arne van Hout, Voorzitter Taskforce Samen Organiseren

"Common Ground is een vraagstuk voor directies en MT's"

Portfolio

Binnen Common Ground is Samen Organiseren het uitgangspunt. We investeren in een goede samenwerking met én tussen ontwikkelteams. Het portfolio van Common Ground is gevisualiseerd in een zogenaamde funnel. Dit biedt een goed overzicht van de initiatieven, en waar zij staan ten opzichte van elkaar. Zo creëren we samenhang.

De funnel is een tijdlijn waarin te zien is welke ontwikkelteams meedoen en waar zij in het proces van de ontwikkeling Common Ground staan. Teams aan de linkerkant bevinden zich in de initiatie-fase. Rechts staan de teams die binnen Common Ground richting realisatie gaan.


Facts and figures

  • De online community telt nu > 1250 leden (+ 250).
  • Groeipact: 4 strategische tafels gepland in 2021
  • Haven is in gebruik bij > 25 gemeenten (+10) Bekijk ook deze nieuwe animatie en de opname van dit webinar over Haven gehost door Microsoft.
  • NLx is in productie. Daarnaast is de internetsite nlx.io vernieuwd.
  • Afronding Innovatiefonds. In Q1 was de laatste toekenning. Resultaat: investering in 18 initiatieven van de 33 aanvragen in totaal. Nieuwe aanvragen zijn niet meer mogelijk.

Cases

Hoe werkt Common Ground in de praktijk? Aan de hand van cases laten we zien hoe gemeenten samen invulling geven aan maatschappelijke opgaven.


CASE1Signalen

In maart nam de gemeente 's-Hertogenbosch als tweede gemeente Signalen in gebruik. "We verwachten dit jaar nog 4 nieuwe gemeenten", aldus Jacco Brouwer, Programma manager van Signalen bij VNG Realisatie. Tijd voor een update. Waar staan we met de ontwikkelingen?

Wat is het?

Signalen is een open source initiatief van Nederlandse gemeenten voor het ontvangen en afhandelen van meldingen over de openbare ruimte. Ieder jaar ontvangen Nederlandse gemeenten zo'n 5 miljoen meldingen; van kapotte stoeptegels tot zwerfvuil en fietsen in de gracht. Meldingen die via Signalen binnenkomen worden automatisch gecategoriseerd en doorgestuurd naar de relevante behandelaar of afdeling. Het algoritme dat hieraan ten grondslag ligt, wordt getraind met historische gegevens.

Waar staan we nu?

Gemeenten, VNG Realisatie, de Foundation for Public Code en de markt werken samen aan de doorontwikkeling van Signalen en de opschaling van deze samenwerking. Amsterdam en Den Bosch zijn in productie. De gemeenten Urk, Almere, Utrecht en Haarlem zijn bezig met de implementatie-voorbereidingen.

"In de community zijn we een gemeenschappelijke roadmap aan het ontwikkelen voor de tweede helft van dit jaar", schetst Jacco. "Dat is zowel belangrijk voor de gemeenten als de marktpartijen die beiden actief participeren in ons ecosysteem."

Wat kunnen we als community leren van de Signalen-case?

Samenwerken rondom open source gaat volgens Jacco niet vanzelf. "Dat vraagt om actieve begeleiding van een 'aanjager' die de regie kan voeren. Waar we nu met elkaar antwoord op moeten vinden is: hoe ga je dat 'verzorgingswerk', zoals het codebeheer, bij de samenwerking rondom open source structureel borgen en bekostigen?"

Lees het gehele interview met Jacco Brouwer op commonground.nl


CASE2ZGW-API

De API-standaarden voor zaakgericht werken (ZGW-API's) zijn vastgesteld. Met ingang van 1 april geldt het principe 'pas toe of leg uit'. Hoe zijn gemeenten en de markt hiermee aan de slag gegaan? Twee voorbeelden uit de praktijk:

OpenZaak: van samen organiseren naar samen realiseren

Met de open source software van OpenZaak kunnen gemeenten zaken, documenten en besluiten ophalen bij de databron. OpenZaak maakt hiervoor gebruik van de ZGW-API's. "Met OpenZaak vernieuwen we het zaakgericht werken vanuit het gedachtegoed van Common Ground. We scheiden data van functionaliteiten en processen." Volgens Martijn Groenewegen, hoofd digitale strategie en ondersteuning bij de gemeente Rotterdam, zorgt dat ervoor dat je meer kunt innoveren en minder afhankelijk bent van de onderliggende data. "En je hebt meer grip op je gegevens, doordat je niet meer hele databestanden hoeft te kopiëren. Dat is - in het kort - de informatiekundige uitleg. Maar waar het uiteindelijk om gaat: betere dienstverlening, zorgen dat je een betrouwbare overheid bent voor burgers en bedrijven"

Lees het gehele interview met Dimpact op commonground.nl

Rx.Mission volledig gebouwd op de Visma Roxit ZGW-API component

Momenteel wordt er gewerkt aan een marktbrede implementatiestrategie van de API-standaarden voor Zaakgericht Werken. Een van de partijen die hier voortvarend mee aan de slag is gegaan is Visma Roxit.

Mike van Dijk noemt het bouwen op de ZGW-API standaard een 'quick-start' omdat je de zaak- en documentopslag niet meer hoeft te ontwerpen. "We hebben veel tijd en energie gestoken in het meewerken en meedenken met de ZGW-API's via onder andere de Fieldlabs, dat maakte ook dat we snel konden schakelen om onze eigen ZGW-API component te bouwen conform de standaarden."

"Organisaties die gebruik maken van Rx.Mission hebben straks de voordelen dat hun data ontkoppeld is van de applicatie zelf en dat de data bij de bron bevraagd kan worden; dus geen kopietjes. Daarmee worden ze flexibeler en efficiënter in hun dienstverlening."

Lees het gehele artikel op commonground.n

Vragen?

Weergaven: 202

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden