11.02.2009 – Hoogleraar Archivistiek wordt verantwoordelijk voor nieuw beleid voor overheidsarchieven.


Prof. Charles Jeurgens (48) stapt per 11 mei a.s. van het Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht over naar het Nationaal Archief. Hij blijft als deeltijdhoogleraar Archivistiek aan de Universiteit Leiden verbonden.

Jeurgens wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe beleid voor waardering en selectie van overheidsarchieven. Kernopdracht is om een methodiek te ontwikkelen die ervoor zorgt dat relevante overheidsinformatie tijdig wordt overgebracht naar het openbare archief. Daarbij moet het hoofd worden geboden aan de nog altijd exponentieel groeiende hoeveelheid overheidsinformatie en de veranderingen in de informatiehuishouding als gevolg van digitalisering.

De benoeming van Charles Jeurgens bij het Nationaal Archief volgt op zijn voorzitterschap van de Commissie Waardering en Selectie, in 2007 ingesteld door de toenmalige algemene rijksarchivaris. Met het visierapport Gewaardeerd Verleden heeft de commissie belangrijke bouwstenen voor een nieuwe waarderingsmethodiek voor archieven aangereikt. Jeurgens was in 2008 al betrokken bij een eerste uitwerking van deze visie.

Voordat Jeurgens gemeente-archivaris van Dordrecht werd, was hij o.a. werkzaam als gemeentearchivaris van Schiedam en als wetenschappelijk medewerker bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag.

Weergaven: 174

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden