29.01.2009 – Meer transparantie leidt tot meer vertrouwen in overheid en bedrijfsleven.


Burgers die zeggen ‘niets te verbergen te hebben’, schrikken als zij worden geconfronteerd met actuele verwerkingen van hun persoonsgegevens en blijken privacy wel degelijk belangrijk te vinden. Zij accepteren de steeds ruimere gegevensverwerking omdat zij het gevoel hebben dat het onvermijdelijk is en steken daarom de kop in het zand. Hun acceptatie is dus niet gebaseerd op vertrouwen in een zorgvuldig gebruik van hun gegevens. Dit blijkt uit onderzoek dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) liet uitvoeren door Regioplan ter gelegenheid van de Europese dataprotectiedag 2009, die gisteren plaatsvond.

“Burgers willen weten wíe, wáárom, wélke gegevens over hen bewaart en zo controle houden over de verwerking van hun persoonsgegevens. Dit vergt van publieke en private instellingen dat zij mensen helderheid geven over de aard van de persoonsgegevens die zij verwerken en het doel waarmee zij dit doen. Alleen dan kunnen burgers hun rechten op dit gebied uitoefenen”. Dit zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP en vice-voorzitter van de werkgroep van 27 Europese privacytoezichthouders, in een persbericht.

“Overheid en bedrijfsleven profiteren zelf ook van grotere transparantie omdat het kan zorgen voor een groeiend vertrouwen bij burgers in instellingen en in grootschalige gegevensverwerkingen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, aldus Kohnstamm.

Het onderzoek van Regioplan laat zien dat burgers een zorgvuldig gebruik van hun persoonsgegevens acceptabel vinden als zij hierover goed zijn geïnformeerd en zij zelf de mogelijkheid krijgen schade te voorkomen of te herstellen.

De overheid als wetgever kan vertrouwen van burgers winnen door bij het opstellen van nieuwe wetten en regels te zorgen voor voldoende bescherming en beveiliging van gegevensbestanden in de huidige informatiesamenleving. Het bedrijfsleven kan zijn voordeel doen door zich te onderscheiden met een helder privacybeleid.

Bedrijven – die volgens het onderzoek onder burgers minder vertrouwen genieten dan overheden – zouden in dit kader ook moeten zorgen voor laagdrempelige klachtprocedures.

Weergaven: 95

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden