Burgers krijgen overzicht van wie hun informatie krijgt uit BRP

Vanaf 14 maart 2022 kunnen burgers op MijnOverheid online inzien welke (overheids)organisaties informatie uit de Basis Registratie Personen (BRP) krijgen.

Regie op gegevens

Het kabinet wil burgers meer regie geven op het gebruik van hun gegevens bij de overheid. Een eerste stap is om burgers te voorzien van een online overzicht van organisaties die gegevens krijgen uit de BRP. Per organisatie kunnen zij lezen waarvoor organisatie die persoonsgegevens krijgen. Volgende stappen voor meer regie zijn zorgen dat burgers hun gegevens eenvoudig aan kunnen passen, en waar mogelijk naar eigen wens delen.

Delen onder voorwaarden

De organisaties in het overzicht op MijnOverheid.nl mogen de BRP-gegevens alleen onder strenge voorwaarden gebruiken. In de Wet en het Besluit BRP staat met welke organisaties BRP-gegevens gedeeld mogen worden.

Gegevens in de BRP

In de BRP leggen gemeenten informatie over iemand vast; zoals BSN, naam, geboortedatum, huwelijk of adres. Overheidsorganisaties gebruiken deze gegevens uit de BRP als die noodzakelijk zijn voor uitvoering van hun wettelijke taak. Denk hierbij aan het innen van belasting of het verstrekken van een uitkering. Ook organisaties met een maatschappelijke taak gebruiken deze gegevens, zoals pensioenfondsen, zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

Weergaven: 54

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden