Bijdrage van het Breednetwerk komend nummer Overheidsdocumentatie: The Times They Are A-Changin’

 

Wat  houden die veranderingen in ? Allereerst BREED zelf, er komt een nieuwe lay-out en themadossiers worden aangelegd. De veranderingen in de informatiewereld om ons heen worden veelvuldig besproken. Papierloos vergaderen door gemeenteraadsleden bijvoorbeeld, maar ook de archivering van social media en Het Nieuwe Werken, ook wel HNW genoemd. Wat  is de rol van de informatiespecialist ? Moet die blij zijn met een ramp om die rol te kunnen spelen ?

 

Wat de toekomst betreft zijn er verschillende stukken uit Den Haag over het land verspreid, te beginnen met de archiefvisie. Daarin niet alleen aandacht voor de veranderingen in het archiefbestel, maar ook voor duurzaamheid, toegankelijkheid, het belang van de collectievorming van particulieren en selectiebeleid. Dat laatste is ook voor gemeenten zeer actueel. We wachten al lang op de aanpassing van de gemeentelijke selectielijst, maar sluit die wel aan op de praktijk ? En de ZTC, gaat iedere gemeente die naar eigen inzicht invullen ? Ook is in Den Haag bedacht dat het archieftoezicht moet worden veranderd. In principe verdwijnt het toezicht door een naast hogere overheid en zal horizontaal plaatsvinden. De provincie kan ingrijpen bij verwaarlozing van een wettelijke taak door een gemeente of waterschap. En of eind 2013 overheidsorganisaties nog handboeken samenstellen om papierloos te kunnen gaan werken is een vraag, die open staat.

 

Voorts blijft bij BREED de WABO actueel Er worden ervaringen gedeeld over de inrichting van digitale processen zoals het digitaal waarmerken van documenten en verzenden van beschikkingen. Best practises worden gevraagd op het gebied van sharepoint, vervanging, koppelingen, cassettebandjes, KCC, scanners, cloud en digitaal geo materiaal. En dit alles om de veranderingen in het vakgebied verder vorm te geven.

Weergaven: 160

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden