“Beter 1 algoritme in het register, dan een plan van aanpak voor 10”

Bron: “Beter 1 algoritme in het register, dan een plan van aanpak voor 10...

Beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht, is een bekend spreekwoord. Zo werkt het ook met het publiceren van algoritmes, vertelt implementatiemanager Lisette Kramer (ICTU). “Voer een twee sporenbeleid”, is haar advies. “Durf agile te zijn en naast te inventariseren ook direct een algoritme te publiceren!"

Kramer heeft als implementatiemanager veel contact met overheidsorganisaties die aan de slag willen met publicatie in het Algoritmeregister. Ze merkt dat organisaties vastlopen doordat ze het traject te groot maken, en teveel denken volgens een watervalaanpak.  “Eerst rapporten schrijven over de aanpak, dan een grootschalige inventarisatie in de organisatie en pas daarna publiceren.”

Aan de slag

Niets mis met inventariseren, benadrukt ze. “Maar ga tegelijkertijd aan de slag met publicatie van in ieder geval één algoritme. Daar leer je van, en het geeft veel meer vat op het totale traject. Je krijgt belangrijke input over het proces van publicatie. Wat is het lastigst: beschrijving van het algoritme, op juiste manier begrijpelijk communiceren of het akkoord op de publicatie door de interne organisatie? De ervaringen helpen. Bovendien: als je er een hebt gedaan is de tweede (en die daarna) ook makkelijker.”

Plan van aanpak

Ook het maken van een plan van aanpak moet op zijn minst een plan met 2 sporen opleveren: een spoor voor inventarisatie én een spoor voor directe publicatie.” Misschien nog wel effectiever is het schrijven van een plan van aanpak met de ervaring van een publicatie op zak, ziet ze. “Je weet dan beter wat je moet doen, waar je rekening mee moet houden en wat wel en niet haalbaar is.”

Meer weten over publicatie van één of meerdere algoritmes?

Bekijk de hulpmiddelen en maak een afspraak via algoritmeregister@minbzk.nl. We helpen je graag verder!

Deel je ervaring en je vragen

Heb jij een aanpak of werkwijze die ook voor anderen handig kan zijn? Of heb je juist een vraag of zoek je een voorbeeld? Laat het ons weten via algoritmeregister@minbzk.nl.

Weergaven: 64

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden