Archiefinnovatie: veel gebeurd en nog veel te doen

Bron website IPO 22 november 2016

Digitale overheidsinformatie dient openbaar, toegankelijk en duurzaam beschikbaar te zijn voor de samenleving. In het programma Archief Innovatie Decentrale Overheden (AIDO) hebben VNG, IPO en Unie van Waterschappen de afgelopen jaren samengewerkt aan archiefinnovatie. Er is de afgelopen jaren veel bereikt maar het echte werk moet nog beginnen. Overheden moeten nu aan de slag met de opgeleverde visies om daadwerkelijk op moderne en toegankelijke wijze overheidsinformatie beschikbaar te stellen aan de samenleving.

AIDO heeft vooral ingezet op het vergroten van de bewustwording van duurzame toegankelijkheid van digitale overheidsinformatie. De decentrale overheden hebben in het programma hard gewerkt aan strategie- en visievorming op het gebied van digitale duurzaamheid. Daarnaast zijn er ook een aantal concrete instrumenten ontwikkeld die binnen de overheidsorganisaties toegepast dienen te worden om een duurzame informatiehuishouding te bewerkstelligen. Denk hierbij aan een functioneel ontwerp voor een e-Depotvoorziening  en een kwaliteitssysteem voor archiefbeheer.

Nu het project 1 januari 2017 ophoudt,  is het van belang aan de op gang gebrachte beweging een vervolg te geven, de bewustwording verder te vergroten en het ontwikkelde instrumentarium verder te perfectioneren, maar vooral ook toe te passen. Deze oproep deden de Archiefambassadeur Maria Wiebosch en Toine Poppelaars (bestuurders namens de Unie van Waterschappen) vandaag bij de overhandiging van de brochure  Archiefinnovatie decentrale overheden: waar we staan en wat er moet gebeuren aan Pia Dijkstra, voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Om archiefinnovatie (bestuurlijk, organisatorisch, op de werkvloer) duurzaam te verankeren dient een aantal maatregelen te worden genomen:

  • Gestructureerd implementeren van producten bij de decentrale overheden door een Taskforce.
  • Tot stand brengen van een nauwere verbinding van archieven met het informatiedomein.
  • Verdere ontwikkeling van innovatieproducten, kennisontwikkeling en -deling.
  • Modernisering van de Archiefwet 1995 om aan te sluiten op de digitale praktijk.
  • Borging standaarden en wettelijke verantwoordelijkheden.
  • Stimulering van bewustwording op de werkvloer.
  • Continuering opbouw bestuurlijk draagvlak.

De maatregelen sluiten aan bij de moties van de Tweede Kamer die oproepen tot een actieplan voor verbetering van de informatiehuishouding van de overheden en verkorting van de termijn van 20 jaar voor overbrenging van informatie naar de archiefbewaarplaats.

AIDO en Archief2020 werd ondersteund door OCW in het kader van het Archiefconvenant dat tussen de overheden is gesloten.

Voor meer informatie:

Op 1 december wordt het programmaperiode van Archief2020 afgesloten met de manifestatie: 'Archiefinnovatie gaat door'. Meer informatie hierover vindt u hier.

Weergaven: 269

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden