Bron: digitale overheid

6 januari 2023 gaven minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens (Dutch DPA) het startsein voor het overkoepelende en domeinoverstijgende toezicht op algoritmes.

De algoritmetoezichthouder coördineert de samenwerking tussen de Nederlandse toezichthouders op het gebied van algoritmes. Dat is belangrijk, want met betere samenwerking worden straks klachten van burgers eerder doorgestuurd en opgepakt. Ook worden risico’s die er zijn bij algoritme-inzet eerder gesignaleerd, en daardoor beter voorkomen of in de kiem gesmoord. Anders gezegd, algoritmetoezicht helpt de grondrechten van burgers te beschermen (denk aan privacy en non-discriminatie) en vermindert de kans op serieuze incidenten, zoals we die de afgelopen jaren bij de overheid hebben gezien.

De algoritmetoezichthouder richt zich voor een groot gedeelte op het toezicht op algoritme-inzet bij overheden. Dit moet leiden tot meer grip en verantwoord algoritme-gebruik. Binnen de AP start een nieuw organisatieonderdeel met de nieuwe taken: de directie Coördinatie Algoritmes.

Het inrichten van de algoritmetoezichthouder is een van de actielijnen vanuit de prioriteit ‘Algoritmes reguleren’ uit de werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Eind 2022 lanceerde Alexandra van Huffelen al het Algoritmeregister voor de Nederlandse overheid, een belangrijke stap naar transparantie over algoritmes. Vanuit haar coördinerende rol in digitalisering stuurt Van Huffelen de directie coördinatie Algoritmes beleidsmatig aan. De minister voor Rechtsbescherming blijft verantwoordelijk voor het beheer van en het toezicht op de financiële middelen van de AP.

#Algoritmes #Algoritmen #Algoritmetoezicht #Regulering #transparantie #Digitalisering #Waarden #Toezicht

Meer informatie
Sluit je aan bij de Algoritmes Community op Pleio: https://lnkd.in/eb93bmR4

Nieuwsbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens: https://lnkd.in/eVMEjh24

Kamerbrief over de inrichting van het algoritmetoezicht: https://lnkd.in/eJuQS4vH

Werkagenda, prioriteit 3.3 ‘algoritmes reguleren’: https://lnkd.in/enS_3fXf

Het algoritmeregister van de Nederlandse overheid: https://lnkd.in/eMhBudPK

Het dossier Algoritmes op digitaleoverheid.nlhttps://lnkd.in/e3F_nC3s

Weergaven: 42

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2023   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden