Tekst niet digitaal te raadplegen: verordening niet naar behoren bekend gemaakt

Recent (10 januari 2014) is een rechterlijke uitspraak gedaan en omgevingsvergunningen geweigerd op grond van beheersverordening, omdat deze niet naar behoren bekend is gemaakt (art. 139 lid 3 Gemeentewet).

Algemeen uitgangspunt bij het digitaal/elektronisch beschikbaar stellen van overheidsinformatie is, dat de informatie voor een ieder toegankelijk en kenbaar moet zijn op een laagdrempelige wijze, zodat een ieder – ook zonder uitgebreide kennis van informatietechnologie – daadwerkelijk daarvan kennis kan nemen. In dit geval zijn op de gebruikelijke manier van raadplegen van de website www.ruimtelijkeplannen.nl uitsluitend het raadsvoorstel en het raadsbesluit te vinden, maar niet de tekst van de beheersverordening.

 

Standpunt college

Het college (Zundert) stelde zich op het standpunt dat aan het bekendmakingsvereiste van artikel 139 van de Gemeentewet is voldaan door een mededeling in de Zundertse Bode en de Staatscourant en door het beschikbaar stellen van de beheersverordening op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Standpunt rechtbank

De rechtbank stelde echter in dat kader voorop dat algemeen uitgangspunt bij het digitaal/elektronisch beschikbaar stellen van overheidsinformatie is, dat de informatie voor een ieder toegankelijk en kenbaar moet zijn op een laagdrempelige wijze, zodat een ieder – ook zonder uitgebreide kennis van informatietechnologie – daadwerkelijk daarvan kennis kan nemen. In dit geval zijn op de gebruikelijke manier van raadplegen van de website www.ruimtelijkeplannen.nl – zowel via ‘locatie’ als via de ‘naam’ van het ruimtelijke plan – uitsluitend het raadsvoorstel en het raadsbesluit te vinden, maar niet de tekst van de beheersverordening. Pas na een presentatie van het college ter zitting – na het inzoomen op het besluitvlak – kon de integrale tekst van de beheersverordening worden getoond. Daar komt bij dat de naamgeving van het document (‘Beleidsteksten bij NL.IMRO.0879.BVbgrijsbergen-VS01’) onduidelijk is; niet duidelijk is dat dit de integrale tekst van de beheersverordening betreft. Deze wijze van beschikbaar stellen van de beheersverordening is dermate omslachtig en onduidelijk, dat het naar het oordeel van de rechtbank niet voldoet aan de eis van algemene toegankelijkheid als bedoeld in artikel 139, derde lid, van de Gemeentewet.

 

Uitspraak

De rechtbank draagt het college op nieuwe besluiten te nemen op de bezwaren met inachtneming van de uitspraak;

Aldus de Rechtbank Zeeland-West-Brabant op 10 januari 2014.

link

Weergaven: 375

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 8 April 2015 op 14.22

Blog van 6 april 2015  over het vervolg van deze zaak: Ruimtelijke plannen niet failliet.

link

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden