Op 14 april komen ervaringen met het toepassen van MDTO aan bod in het webinar MDTO. Eerder (29 maart) heeft het Nationaal Archief een webinar over hetzelfde onderwerp gegeven: Metagegevens voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie (MDTO) nader uitgelegd. De webinars maken deel uit van de Vijfde Week van Grip op Informatie, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Informatieprofessionals uit centrale en decentrale overheden zijn van harte uitgenodigd deze online bijeenkomsten bij te wonen of terug te kijken.

MDTO in de praktijk

Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie is een norm voor het vastleggen en uitwisselen van eenduidige metagegevens. MDTO is vastgesteld voor decentrale overheden en kan ook worden toegepast door rijksinstellingen. Om organisaties te ondersteunen bij het toepassen van MDTO startte het Nationaal Archief vorig jaar een koplopersgroep. Hieraan namen o.a. de gemeenten Epe en Groningen deel. Een aantal betrokken adviseurs en managers presenteren in het webinar MDTO hun aanpak van en ervaringen met MDTO.

MDTO nader uitgelegd

Tijdens het webinar MDTO nader uitgelegd op 29 maart hebben Vincent Hoolt en Wout van der Reijden, adviseurs recordkeeping bij het Nationaal Archief, uiteengezet wat MDTO is en hoe het tot stand is gekomen. Ook hebben ze tips gegeven over hoe organisaties er zelf mee aan de slag kunnen gaan.

Aanmelden en terugkijken

Wilt u het MDTO-webinar bijwonen? Aanmelden kan op deze pagina's op de website van VNG. Of via de links in het volledige programma van de Vijfde Week van Grip op Informatie. Het webinar MDTO nader uitgelegd kunt u terugkijken.

Nog meer verhalen van koplopers

Meer lezen over praktijkervaringen? In Od-magazine verscheen onlangs een artikel: Op kop met MDTO. Het stuk gaat in op ervaringen van de koplopersgroep bij het toepassen van MDTO. En de inzichten en het vertrouwen dat de gezamenlijke kennisuitwisseling bood.

Het kennisplatform Metadata publiceerde op het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) het blog Aan de slag met MDTO. Hier komt het praktijkvoorbeeld aan bod van koploper en adviseur informatiebeheer Alex l’Ami van het ministerie van Defensie.  l‘Ami ging samen met zijn collega’s als een van de eersten binnen de rijksoverheid aan de slag met MDTO.

Ook Treasor zat bij de koplopers. In een blog over de eerste stappen met MDTO op KIA vertellen zij over het onderzoek met de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel naar de toepassing van deze nieuwe metadatastandaard en het overbrengen van digitale informatie naar een e-depot.

Weergaven: 90

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden