Binnen deze groep vindt discussie en informatie-uitwisseling plaats over onderwerpen die verband houden met waardering en selectie van archiefdocumenten en andere informatie.
Als data rechtmatig zijn vergaard, betekent dat dan dat deze daarna voor altijd worden bewaard en steeds weer kunnen worden gebruikt? Nee, het eventuele verdere gebruik van data is aan strikte wettelijke regels gebonden. De diensten moeten via bijzondere bevoegdheden verkregen data zo spoedig mogelijk op relevantie onderzoeken. Data die niet relevant zijn, worden verwijderd en vernietigd. Voor onderzoeksopdrachtgerichte interceptie is de maximale bewaartermijn op drie jaar gesteld. Wij sluiten hiermee op hoofdlijnen aan op hetgeen gebruikelijk is in de landen om ons heen. De regering acht het noodzakelijk en legitiem dat deze termijnen bestaan: om dreigingen te kunnen wegnemen is het cruciaal om terug te kunnen kijken in datasets. Dat blijkt uit (internationaal) onderzoek naar aanleiding van de aanslagen in Frankrijk in 2015 en uit vele andere onderzoeken van de AIVD, de MIVD en Europese partnerdiensten in de afgelopen jaren. Hetzelfde geldt voor het onderzoek naar de langlopende, structurele aanvallen op onze ICT-infrastructuur door vijandige, statelijke cyberactoren. De regering wijst er op dat het hierbij om datasets gaat, die reeds relevant zijn bevonden voor de taakuitoefening van de diensten en die vervolgens op basis van nadere toestemming en toetsing worden verwerkt. Er is geen sprake van het bewaren van data van personen en organisaties die niet relevant zijn in het kader van een dreiging.
In het project ‘Handreiking hotspotmonitor’ voeren we momenteel vier pilots uit (Provincie Overijssel, Hoogheemraadschap van Rijnland, Archief Eemland i.c.m. Amersfoort, Schiedam en Delft). In deze pilots wordt niet alleen gezocht naar concrete hotspots maar wordt ook gekeken naar het toepassen van het stappenplan en de criteria uit Belangen in balans. De resultaten worden verwerkt in een concrete handreiking. De handreiking zal voor/rond de jaarwisseling verschijnen.
Voor degenen, die de bijeenkomst in Den Bosch en Zwolle niet hebben kunnen bijwonen, sessie 4 bevat de ppt over de hotspotmonitor. de handreiking zelf wordt half januari 2017 verwacht.
Na vaststelling door de minister van OCW wordt de Selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2017 terugwerkend tot 1-1-2017 van kracht. Om gemeenten te ondersteunen bij de implementatie liet de VNG een handreiking en een zogenoemde SelectTool ontwikkelen door VHIC.
Procesgerichte selectie
Een document staat (bijna) nooit op zichzelf, maar maakt deel uit van een proces (of zaak) dat als geheel (inclusief alle archiefbescheiden) wordt gewaardeerd. Waar vroeger het selecteren van archiefbescheiden per taakveld gebeurde, moet dat nu gedaan worden naar het uitgevoerde proces. Procesgerichte selectie vervangt documentgerichte selectie.
Handreiking
In de handreiking leest u hoe u de nieuwe Selectielijst moet lezen en gebruiken. De handreiking geeft ook tips hoe de Selectielijst ingezet kan worden in de organisatie. De handreiking gaat in op de praktische uitwerking en implementatie.
SelectTool
De SelectTool is een gratis softwareprogramma (.exe-bestand) waarin de nieuwe selectielijst op een handige manier doorzoekbaar is. Per resultaat wordt alle essentiële informatie weergegeven. Deze tool bevat per resultaat een vergelijking met de Selectielijst 2012.
Aanpassingen en terinzagelegging
Naar aanleiding van het overleg met het Nationaal Archief is een aantal aanpassingen in de ontwerpselectielijst aangebracht. In een nieuwe bijlage (7) van het ontwerp zijn deze wijzigingen op een rij gezet. De aangepaste ontwerpselectielijst 2017 is als onderdeel van de vaststellingprocedure ter inzage gelegd voor zienswijzen van burgers. Naar aanleiding hiervan kan de ontwerpselectielijst nog gewijzigd worden. De handreiking en Selecttool worden dan ook aangepast.
GeenPeil, een van de organisatoren van het referendum, zegt zich altijd aan de regels uit de wet te hebben gehouden. Alsnog de handtekeningen controleren op echtheid is niet mogelijk; ze zijn inmiddels vernietigd.
Tijdens een overleg in de Tweede Kamer benadrukte Plasterk vandaag dat de referendumwet een initiatief uit de Tweede Kamer is. Daarbij is er bewust niet voor gekozen om identificatie te eisen van aanvragers. Dan zou de drempel voor het aanvragen van een referendum alleen maar verhogen.
Uit de Wet raadgevend referendum valt op te maken, dat de bewaartermijn drie maanden is (na het besluit), ook al is de tekst voor mij niet helemaal te volgen, art 54. De bewaartermijn van stemmen bij verkiezingen is voor de Kiesraad ook drie maanden, na onherroepelijke vaststelling van de uitslag.
Zaalberg, de elektronische consultant van VHIC. Achter Zaalberg staat een team van deskundigen, die al uw vragen over documentaire informatievoorziening kunnen en willen beantwoorden. Handig wanneer u vastloopt met een vraag, waarvoor u niet meteen een échte adviseur wilt inschakelen! Mail uw vraag naar zaalberg@vhic.nl.
Voorbereidingsbesluit i-Navigator
Beste Zaalberg, Bij het implementeren van de nieuwe selectielijst in de i-Navigator en het koppelen van de lijst aan het bestemmingsplanarchief loop ik tegen de volgende vraag aan. In de oude situatie bewaarden we voorbereidingsbesluiten een tot meerdere jaren (3.6.1 (1996)). In de nieuwe selectielijst 2017 komt het begrip voorbereidingsbesluit niet meer voor, voor zover ik kan zien. Hebt u enig idee welke grondslag/item in de i-Navigator ik voor een voorbereidingsbesluit kan gebruiken?
Antwoord: Op de website www.infomil.nl vinden we de volgende informatie over het voorbereidingsbesluit: “Een voorbereidingsbesluit is een verklaring van de gemeenteraad dat een bestemmingsplan voor het betreffende gebied wordt voorbereid.(…) In een voorbereidingsbesluit wordt bepaald voor welk gebied het besluit geldt en met ingang van welke dag het in werking treedt. Een voorbereidingsbesluit geldt in principe voor een jaar. Als binnen deze periode een nieuw ontwerpbestemmingsplan voor dit gebied ter inzage wordt gelegd, neemt het ontwerpbestemmingsplan de beschermende werking van het voorbereidingsbesluit over. Wanneer er echter geen ontwerpbestemmingsplan binnen de termijn van 1 jaar ter inzage wordt gelegd, dan vervalt het voorbereidingsbesluit en moeten alle aangehouden bouwaanvragen alsnog worden verleend. Een voorbereidingsbesluit kan dus niet worden verlengd.” In het model-DSP/de i-Navigator is het voorbereidingsbesluit opgenomen: Voorbereidingsbesluit bestemmingsplan (procesnummer B1199). Aan de hand van de nieuwe selectielijst wordt het proces gewaardeerd op basis van procestype 9 ‘Status toekennen’. De bijbehorende bewaartermijn is 1 jaar na de vervaldatum van het besluit (zie onder 9.1.1 van de selectielijst). De bewaartermijn is 5 jaar indien ‘niet toegekend’.
NAS houdt presentatie over belang selectielijsten bij archiefbeheer
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft als zordrager voor archivalia de verantwoordelijkheid over het behoud alsook beheersbaarheid van archieven van de overheid. Bij de inwerkingtreding van de Archiefwet in 2006 en 2009 was er nog geen selectielijst ontworpen om archieven te behouden of te vernietigen. Hierdoor konden archieven niet volgens de regels van de Archiefwet worden overgedragen aan het Nationaal Archief Suriname (NAS).
Het Nationaal Archief Suriname heeft eerder pogingen gedaan om met projectleiders en hoofden van de Documentaire Informatievoorziening (DIV) documenten op te stellen om het archiefbeheer te vergemakkelijken, desondanks is geen conceptlijst geselecteerd vanwege het ontbreken van een vastgelegd selectiedoelstelling en criteria. Een selectielijst is wettelijk verplicht om archieven te vernietigen.
Onlangs heeft de Nationale Archivaris tevens hoofd van het NAS, Rita Tjien Fooh, een presentatie gehouden over het opstellen van selectielijsten. De presentatie was getiteld ‘Het opstellen van selectielijsten, een noodzaak voor een transparante overheid’. Daarbij waren de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, directeuren, onderdirecteuren, beleidsmedewerkers en DIV-hoofden aanwezig. Ook de Nationale Archiefraad heeft de presentatie bijgewoond.
Minister Noersalim stelde in zijn openingstoespraak dat het nu tijd is voor alle overheidsorganen en Hoge Colleges van Staat om hun verantwoordelijkheden op te pakken en van start te gaan met de voorbereiding van een concept selectielijst. De bedoeling is dat het NAS daarin van advies dient, maar de uitvoering blijft de verantwoordelijkheid van de departementen. “Wij hebben de betrokkenheid van de verantwoordelijke directieleden nodig, de beschikbaarheid van gekwalificeerd kader en de nodige middelen om de overbrenging van de archieven naar het Nationaal Archief succesvol te doen plaatsvinden,” aldus minister Noersalim.
Mooi artikel van Anthony van der Wulp in het OD april 2017 met de titel zelf selectielijsten vaststellen. Een van de statements: het opstellen en vatstellen van een selectielijst moet onderdeel worden van de horizontale verantwoording.
Ik heb er reeds eerder over geblogd, gemeentelijke selectielijsten moeten zonder de Minister van OCW worden vastgesteld. Deze handelswijze past geheel niet bij de uitgangspunten van het interbestuurlijke toezicht. Zeker een punt om bij de wijziging van de Archiefwet 1995 mee te nemen.
Aankondiging terinzagelegging selectielijsten per 1 mei 2017, Nationaal Archief
In het kader van de archiefwettelijke procedure tot vaststelling van selectielijsten (art. 4, lid 2 van het Archiefbesluit 1995) ligt de navolgende (ontwerp)selectielijst tezamen met het verslag van het rond de selectielijst gevoerde overleg vanaf 1 mei 2017 voor een periode van zes weken ter inzage bij de informatiebalie in de studiezaal van het Nationaal Archief, en is deze te raadplegen op de website van het Nationaal Archief:
•Selectielijst Centrum Indicatiestelling Zorg vanaf 2005Eenieder kan gedurende de termijn van de inzage mondeling of schriftelijk een zienswijze indienen.Een schriftelijke zienswijze moet worden gericht aan:Nationaal Archief, t.a.v. de algemene rijksarchivarisPostbus 90520, 2509 LM Den HaagEen zienswijze kan ook per mail worden verzonden naar contact@nationaalarchief.nl, onder vermel-ding van ‘zienswijze selectielijst’.Uw zienswijze dient uiterlijk 9 juni 2017 ingediend te zijn.
STAATSCOURANT
Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 1 Staatscourant
Een geactualiseerde versie van de SelectTool is sinds 6 juli 2017 beschikbaar. De Handreiking gebruik selectielijst en de Excel-versie van de opsomming van archiefbescheiden, waarmee gefilterd kan worden op taakgebied, zijn bijgewerkt.
Via het VNG forum selectielijst zal uitwisseling van kennis over de nieuwe gemeentelijke selectielijst tussen gemeenten worden gefaciliteerd. Met VHIC, die de VNG Adviescommissie Archieven heeft ondersteund bij de ontwikkeling van de Selectielijst, is afgesproken dat korte praktische vragen aan VHIC kunnen worden gesteld. Dit via het e-mailadres zaalberg@vhic.nl.
Wel handig zo'n forum voor de selectielijst, ik zie in de lijst met mogelijke fora het forum Selectielijst niet in het lijstje staan. Daarnaast kun je waarschijnlijk alleen met een gemeentelijk e-mailadres lid worden. Intergemeentelijke organen zoals veiligheidsregio's worden hiermee buitengesloten terwijl ze wel van de nieuwe selectielijst gebruik maken.
Een heel bouwarchief vernietigen zonder dat iemand het merkt ? Vreemd. Maar er wordt zoveel overheidsinformatie vernietigd zonder dat iemand het in de gaten heeft, denk aan alle e-mailboxen.
Belastingdienst bewaarde ten onrechte miljoenen kentekenfoto's
De Belastingdienst heeft tegen de regels jarenlang miljoenen privacygevoelige kentekenfoto's bewaard. Dat blijkt uit documenten die op verzoek van persbureau ANP zijn vrijgegeven. De fiscus kreeg de foto's van de politie. De Belastingdienst bewaarde de foto's en de bijbehorende 'metadata' zoals plaats en tijdstip jarenlang om het privégebruik van auto's van de zaak te controleren. De Belastingdienst erkent dat dat jarenlange bewaren onterecht was.
Vorig jaar heeft VHIC de uniforme selectielijst voor woningcorporaties gepubliceerd. Deze wordt door VHIC de komende jaren actueel gehouden op basis van bijvoorbeeld wijzigingen in wet- en regelgeving.
Afgelopen juli heeft VHIC dan ook de geactualiseerde selectielijst (Selectielijst Woningcorporatie versie 2.0) en bijhorende stukkenlijst gepubliceerd. In deze geactualiseerde Selectielijst is een toelichting geschreven op de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de gevolgen daarvan op de Selectielijst. Deze nieuwe privacywetgeving die in mei 2016 in werking is getreden en per mei 2018 van toepassing zal zijn vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens.
In 2018 zal opnieuw een actualisatie van de selectielijst verschijnen. Input van de gebruikers is daarbij hartelijk welkom. Wanneer u opmerkingen en/of vragen heeft over de (toepassing van de) selectielijst of de bijbehorende stukkenlijst, neem dan contact op met onze redactie. Zij zijn te bereiken via kcc@vhic.nl o.v.v. selectielijst Woco’s.
Heeft u aanvullende vragen over de selectielijst voor Woningcorporaties? U kunt ook gebruik maken van onze digitale consultant Zaalberg aan wie u al uw vragen omtrent informatiebeheer gratis kunt stellen.
Wilt u ook in het bezit komen van de uniforme selectielijst voor woningcorporaties? Meldt u dan nu aan via www.vhic.nl/selectielijstWoCo. Aanschaf van de lijst kost eenmalig € 2.500,- (excl. BTW). Voor dit bedrag ontvangt u de definitieve versie van de selectielijst, de bijbehorende stukkenlijst (voor eenvoudige implementatie in uw organisatie) en wordt de selectielijst de komende vier jaar op basis van bijv. wijzigingen in wet- en regelgeving actueel gehouden. Met andere woorden; voor de prijs van drie dagen consultancy heeft u een uniforme selectielijst, waarvan de actualiteit voor de aankomende vier jaar wordt gegarandeerd!
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met VHIC via (070) 319 41 84 of info@vhic.nl
“De archieven zijn belangrijk voor het uitstippelen van beleid”. Dit zei Rita Tjin Fooh nationaal archivaris maandag tijdens een algemene sessie, gehouden in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS).
Deze algemene sessie werd gehouden in verband met het opstellen van selectielijsten. Een selectielijst is een lijst met categorieën van archiefbestanddelen, waarop duidelijk is opgenomen welke archieven na een bepaalde tijd bewaard, en welke vernietigd kunnen worden. Vanaf 2007 is het NAS bezig met het houden van sessies en bijeenkomsten om het traject van selectielijsten op te starten, echter zonder enig resultaat.
Bij de installatie van de Nationale Archief Raad in 2015, kon het NAS concreet invulling geven aan dit traject. Volgens de nationale archivaris, zitten de archiefruimten overvol met documenten die nog geordend moeten worden. Dit resulteert in stagnatie van het bestuurlijk en formeel handelen van de overheid. “Stukken raken kwijt en daar proberen we nu, met het opstellen van selectielijsten, verandering in te brengen”, sprak Tjin Fooh.
De directeur en marketingmanager van het opleidingsinstituut, GO-opleidingen, waren ook te gast tijdens deze sessie. Met hen zal er van gedachten worden gewisseld, en een traject worden opgesteld, om met de Documentaire Informatievoorziening (DIV)-2 opleiding van start te gaan in 2018. De DIV-1 opleiding is reeds gevolgd.
Gemeentelijke boa’s en de politie zijn vanaf 1 januari 2018 gezamenlijk verantwoordelijk voor de controle en handhaving van de registratie- en legitimatieplicht van metaalopkopers. De extra inzet van boa’s van Agentschap Telecom wordt vanaf dat moment beëindigd.
Met oog op het tegengaan van koperdiefstal voerden de boa’s van Agentschap Telecom deze taak (naast de boa’s en de politie) vanaf 2013 tijdelijk uit.
Betere naleving
De naleving van de registratie- en legitimatieplicht is aanzienlijk verbeterd, en het Digitaal Opkopersregister (DOR) wordt steeds meer gebruikt. Daarom besloot het ministerie van V&J de taak van de boa’s van Agentschap Telecom met ingang van 2018 te beëindigen. Gemeentelijke boa's en politie kunnen op lokaal niveau afspraken maken over de gezamenlijke handhavingstaak.
Enig idee hoe wie verantwoordelijk is voor deze extra registratie politie of BOA's en wat de termijnen zijn ?
Yvonne Welings
2.4. Niet-relevante data worden vernietigd
Als data rechtmatig zijn vergaard, betekent dat dan dat deze daarna voor altijd worden bewaard en steeds weer kunnen worden gebruikt? Nee, het eventuele verdere gebruik van data is aan strikte wettelijke regels gebonden. De diensten moeten via bijzondere bevoegdheden verkregen data zo spoedig mogelijk op relevantie onderzoeken. Data die niet relevant zijn, worden verwijderd en vernietigd. Voor onderzoeksopdrachtgerichte interceptie is de maximale bewaartermijn op drie jaar gesteld. Wij sluiten hiermee op hoofdlijnen aan op hetgeen gebruikelijk is in de landen om ons heen. De regering acht het noodzakelijk en legitiem dat deze termijnen bestaan: om dreigingen te kunnen wegnemen is het cruciaal om terug te kunnen kijken in datasets. Dat blijkt uit (internationaal) onderzoek naar aanleiding van de aanslagen in Frankrijk in 2015 en uit vele andere onderzoeken van de AIVD, de MIVD en Europese partnerdiensten in de afgelopen jaren. Hetzelfde geldt voor het onderzoek naar de langlopende, structurele aanvallen op onze ICT-infrastructuur door vijandige, statelijke cyberactoren. De regering wijst er op dat het hierbij om datasets gaat, die reeds relevant zijn bevonden voor de taakuitoefening van de diensten en die vervolgens op basis van nadere toestemming en toetsing worden verwerkt. Er is geen sprake van het bewaren van data van personen en organisaties die niet relevant zijn in het kader van een dreiging.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34588-3.html
7 Nov 2016
Yvonne Welings
In het project ‘Handreiking hotspotmonitor’ voeren we momenteel vier pilots uit (Provincie Overijssel, Hoogheemraadschap van Rijnland, Archief Eemland i.c.m. Amersfoort, Schiedam en Delft). In deze pilots wordt niet alleen gezocht naar concrete hotspots maar wordt ook gekeken naar het toepassen van het stappenplan en de criteria uit Belangen in balans. De resultaten worden verwerkt in een concrete handreiking. De handreiking zal voor/rond de jaarwisseling verschijnen.
Het project is geïnitieerd door VNG, IPO en UvW met steun van Archief2020 en expertise van het Nationaal Archief. Meer informatie is op de projectpagina te vinden: https://archief2020.nl/projecten/handreiking-hotspotmonitor
9 Nov 2016
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/automatische-incassokaarten
11 Nov 2016
Yvonne Welings
Cliëntendossiers vanaf 1 januari 2017 geen 7 of 20 jaar bewaren, maar minimaal 10 jaar.
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/bewaartermijn-van-clientend...
11 Nov 2016
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/afsluiten-archiefblokken-in...
Afsluiten archiefblokken in verband met de nieuwe selectielijst 1 januari 2017
13 Nov 2016
Yvonne Welings
Alternatief: Gemeenten stellen zelf de nieuwe selectielijst vast zonder Nationaal Archief.
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/gemeenten-stellen-zelf-de-n...
14 Nov 2016
Yvonne Welings
Voorbeeld risicocategorie: personeelsdossiers
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/voorbeeld-categorie-risicoa...
14 Nov 2016
Yvonne Welings
De ingangsdatum van de nieuwe selectielijst is 1 januari 2017, uitstel is niet mogelijk.
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/ingangsdatum-nieuwe-selecti...
22 Nov 2016
Yvonne Welings
Feedback gevraagd over: criteria voor de selectie van foto's
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/criteria-voor-de-selectie-v...
24 Nov 2016
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/ingetrokken-of-afgebroken-m...
Ingetrokken of afgebroken met de nieuwe selectielijst
25 Nov 2016
Yvonne Welings
In verband met de nieuwe omgevingswet moet er een nieuwe ketenselectielijst komen ? Lees meer op de blog van Rien Jonker.
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/digitaal-stelsel-omgeving...
29 Nov 2016
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/update-21-model-dsp-gemeent...
20 Dec 2016
Yvonne Welings
Voor degenen, die de bijeenkomst in Den Bosch en Zwolle niet hebben kunnen bijwonen, sessie 4 bevat de ppt over de hotspotmonitor. de handreiking zelf wordt half januari 2017 verwacht.
https://vng.azavista.com/event_website_pages/view/5857a1f0-a79c-42d...
21 Dec 2016
Yvonne Welings
Implementatie Selectielijst 2017: handreiking en SelectTool
Na vaststelling door de minister van OCW wordt de Selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2017 terugwerkend tot 1-1-2017 van kracht. Om gemeenten te ondersteunen bij de implementatie liet de VNG een handreiking en een zogenoemde SelectTool ontwikkelen door VHIC.
Procesgerichte selectie
Een document staat (bijna) nooit op zichzelf, maar maakt deel uit van een proces (of zaak) dat als geheel (inclusief alle archiefbescheiden) wordt gewaardeerd. Waar vroeger het selecteren van archiefbescheiden per taakveld gebeurde, moet dat nu gedaan worden naar het uitgevoerde proces. Procesgerichte selectie vervangt documentgerichte selectie.
Handreiking
In de handreiking leest u hoe u de nieuwe Selectielijst moet lezen en gebruiken. De handreiking geeft ook tips hoe de Selectielijst ingezet kan worden in de organisatie. De handreiking gaat in op de praktische uitwerking en implementatie.
SelectTool
De SelectTool is een gratis softwareprogramma (.exe-bestand) waarin de nieuwe selectielijst op een handige manier doorzoekbaar is. Per resultaat wordt alle essentiële informatie weergegeven. Deze tool bevat per resultaat een vergelijking met de Selectielijst 2012.
Aanpassingen en terinzagelegging
Naar aanleiding van het overleg met het Nationaal Archief is een aantal aanpassingen in de ontwerpselectielijst aangebracht. In een nieuwe bijlage (7) van het ontwerp zijn deze wijzigingen op een rij gezet. De aangepaste ontwerpselectielijst 2017 is als onderdeel van de vaststellingprocedure ter inzage gelegd voor zienswijzen van burgers. Naar aanleiding hiervan kan de ontwerpselectielijst nog gewijzigd worden. De handreiking en Selecttool worden dan ook aangepast.
Meer informatie:
13 Jan 2017
Yvonne Welings
Kopie%20van%20Concordans%20Selectielijst%201996-2017.xlsx
Niet elke gemeente kan de selecttool downloaden. is doorgegeven.
Bijgaand het een exemplaar. De concordantie is van nieuw naar oud.
16 Jan 2017
Yvonne Welings
Wie beantwoordt de vraag over de bewaartermijn van vervallen graven ?
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/bewaartermijn-vervallen-gra...
31 Jan 2017
Yvonne Welings
Handtekeningen vernietigd
GeenPeil, een van de organisatoren van het referendum, zegt zich altijd aan de regels uit de wet te hebben gehouden. Alsnog de handtekeningen controleren op echtheid is niet mogelijk; ze zijn inmiddels vernietigd.
Tijdens een overleg in de Tweede Kamer benadrukte Plasterk vandaag dat de referendumwet een initiatief uit de Tweede Kamer is. Daarbij is er bewust niet voor gekozen om identificatie te eisen van aanvragers. Dan zou de drempel voor het aanvragen van een referendum alleen maar verhogen.
http://nos.nl/artikel/2157271-handtekeningen-oekraine-referendum-no...
10 Feb 2017
Gert Valk
raar dat die handtekeningen al binnen 1 jaar zijn vernietigd, ik zou deze toch minstens 2 tot 3 jaar hebben bewaard.
10 Feb 2017
Yvonne Welings
Het lijkt er wel op...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0036443/2015-07-01#Hoofdstuk11
Na de Teevendeal en drie bewindslieden de tweede vernietiging die de landelijke pers haalt.
10 Feb 2017
Yvonne Welings
Deze aangifte tegen bouwvakkers van de Telegraaf zegt ook wel iets over het beheer van overheidsinformatie.
http://nos.nl/artikel/2157475-rechtbank-amsterdam-doet-aangifte-om-...
10 Feb 2017
Wim van Loon
Uit de Wet raadgevend referendum valt op te maken, dat de bewaartermijn drie maanden is (na het besluit), ook al is de tekst voor mij niet helemaal te volgen, art 54. De bewaartermijn van stemmen bij verkiezingen is voor de Kiesraad ook drie maanden, na onherroepelijke vaststelling van de uitslag.
10 Feb 2017
Yvonne Welings
Oneigenlijke vernietiging door de CdK Drenthe?
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/oneigenlijke-vernietiging-v...
1 Mrt 2017
Yvonne Welings
Zaalberg antwoordt
Zaalberg, de elektronische consultant van VHIC. Achter Zaalberg staat een team van deskundigen, die al uw vragen over documentaire informatievoorziening kunnen en willen beantwoorden. Handig wanneer u vastloopt met een vraag, waarvoor u niet meteen een échte adviseur wilt inschakelen! Mail uw vraag naar zaalberg@vhic.nl.
Voorbereidingsbesluit i-Navigator
Beste Zaalberg, Bij het implementeren van de nieuwe selectielijst in de i-Navigator en het koppelen van de lijst aan het bestemmingsplanarchief loop ik tegen de volgende vraag aan. In de oude situatie bewaarden we voorbereidingsbesluiten een tot meerdere jaren (3.6.1 (1996)). In de nieuwe selectielijst 2017 komt het begrip voorbereidingsbesluit niet meer voor, voor zover ik kan zien. Hebt u enig idee welke grondslag/item in de i-Navigator ik voor een voorbereidingsbesluit kan gebruiken?
Antwoord: Op de website www.infomil.nl vinden we de volgende informatie over het voorbereidingsbesluit: “Een voorbereidingsbesluit is een verklaring van de gemeenteraad dat een bestemmingsplan voor het betreffende gebied wordt voorbereid.(…) In een voorbereidingsbesluit wordt bepaald voor welk gebied het besluit geldt en met ingang van welke dag het in werking treedt. Een voorbereidingsbesluit geldt in principe voor een jaar. Als binnen deze periode een nieuw ontwerpbestemmingsplan voor dit gebied ter inzage wordt gelegd, neemt het ontwerpbestemmingsplan de beschermende werking van het voorbereidingsbesluit over. Wanneer er echter geen ontwerpbestemmingsplan binnen de termijn van 1 jaar ter inzage wordt gelegd, dan vervalt het voorbereidingsbesluit en moeten alle aangehouden bouwaanvragen alsnog worden verleend. Een voorbereidingsbesluit kan dus niet worden verlengd.” In het model-DSP/de i-Navigator is het voorbereidingsbesluit opgenomen: Voorbereidingsbesluit bestemmingsplan (procesnummer B1199). Aan de hand van de nieuwe selectielijst wordt het proces gewaardeerd op basis van procestype 9 ‘Status toekennen’. De bijbehorende bewaartermijn is 1 jaar na de vervaldatum van het besluit (zie onder 9.1.1 van de selectielijst). De bewaartermijn is 5 jaar indien ‘niet toegekend’.
https://vhic.nl/index.php?option=com_content&view=article&i...
3 Mrt 2017
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/video/waardering-en-selectie-animatie
14 Mrt 2017
Yvonne Welings
NAS houdt presentatie over belang selectielijsten bij archiefbeheer
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft als zordrager voor archivalia de verantwoordelijkheid over het behoud alsook beheersbaarheid van archieven van de overheid. Bij de inwerkingtreding van de Archiefwet in 2006 en 2009 was er nog geen selectielijst ontworpen om archieven te behouden of te vernietigen. Hierdoor konden archieven niet volgens de regels van de Archiefwet worden overgedragen aan het Nationaal Archief Suriname (NAS).
Het Nationaal Archief Suriname heeft eerder pogingen gedaan om met projectleiders en hoofden van de Documentaire Informatievoorziening (DIV) documenten op te stellen om het archiefbeheer te vergemakkelijken, desondanks is geen conceptlijst geselecteerd vanwege het ontbreken van een vastgelegd selectiedoelstelling en criteria. Een selectielijst is wettelijk verplicht om archieven te vernietigen.
Onlangs heeft de Nationale Archivaris tevens hoofd van het NAS, Rita Tjien Fooh, een presentatie gehouden over het opstellen van selectielijsten. De presentatie was getiteld ‘Het opstellen van selectielijsten, een noodzaak voor een transparante overheid’. Daarbij waren de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, directeuren, onderdirecteuren, beleidsmedewerkers en DIV-hoofden aanwezig. Ook de Nationale Archiefraad heeft de presentatie bijgewoond.
Minister Noersalim stelde in zijn openingstoespraak dat het nu tijd is voor alle overheidsorganen en Hoge Colleges van Staat om hun verantwoordelijkheden op te pakken en van start te gaan met de voorbereiding van een concept selectielijst. De bedoeling is dat het NAS daarin van advies dient, maar de uitvoering blijft de verantwoordelijkheid van de departementen. “Wij hebben de betrokkenheid van de verantwoordelijke directieleden nodig, de beschikbaarheid van gekwalificeerd kader en de nodige middelen om de overbrenging van de archieven naar het Nationaal Archief succesvol te doen plaatsvinden,” aldus minister Noersalim.
http://www.srherald.com/suriname/2017/03/22/nas-houdt-presentatie-o...
23 Mrt 2017
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/nieuwe-selectielijst-en-ztc
Ervaringen gevraagd over de nieuwe selectielijst 2017 en de ZTC.
13 Apr 2017
Yvonne Welings
Mooi artikel van Anthony van der Wulp in het OD april 2017 met de titel zelf selectielijsten vaststellen. Een van de statements: het opstellen en vatstellen van een selectielijst moet onderdeel worden van de horizontale verantwoording.
Ik heb er reeds eerder over geblogd, gemeentelijke selectielijsten moeten zonder de Minister van OCW worden vastgesteld. Deze handelswijze past geheel niet bij de uitgangspunten van het interbestuurlijke toezicht. Zeker een punt om bij de wijziging van de Archiefwet 1995 mee te nemen.
20 Apr 2017
Yvonne Welings
Aankondiging terinzagelegging selectielijsten per 1 mei 2017, Nationaal Archief
In het kader van de archiefwettelijke procedure tot vaststelling van selectielijsten (art. 4, lid 2 van het Archiefbesluit 1995) ligt de navolgende (ontwerp)selectielijst tezamen met het verslag van het rond de selectielijst gevoerde overleg vanaf 1 mei 2017 voor een periode van zes weken ter inzage bij de informatiebalie in de studiezaal van het Nationaal Archief, en is deze te raadplegen op de website van het Nationaal Archief:
•Selectielijst Centrum Indicatiestelling Zorg vanaf 2005Eenieder kan gedurende de termijn van de inzage mondeling of schriftelijk een zienswijze indienen.Een schriftelijke zienswijze moet worden gericht aan:Nationaal Archief, t.a.v. de algemene rijksarchivarisPostbus 90520, 2509 LM Den HaagEen zienswijze kan ook per mail worden verzonden naar contact@nationaalarchief.nl, onder vermel-ding van ‘zienswijze selectielijst’.Uw zienswijze dient uiterlijk 9 juni 2017 ingediend te zijn.
STAATSCOURANT
Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 1 Staatscourant
2 Mei 2017
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/belastingdienst-vernietig...
Belastingdienst vernietigt kentekenfoto's.
28 Jun 2017
Yvonne Welings
Vraag over bewaartermijnen WOZ gegevens
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/bewaartermijnen-voor-woz-ge...
3 Jul 2017
Yvonne Welings
Goed nieuws: gemeentelijke selectielijst vanaf 1 januari 2017 is vastgesteld !
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/de-selectielijst-gemeente...
6 Jul 2017
Yvonne Welings
https://doxis.nl/event/workshop-implementatie-nieuwe-gemeentelijke-...
13 Jul 2017
Yvonne Welings
Voorbeeld van landelijke hotspot: vliegramp MH17
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/voorbeeld-van-landelijke-ho...
14 Jul 2017
Yvonne Welings
Standaard uitvoeringsdossiers vernietigen en de inbouw van check en balances.
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/uitvoeringsdossiers-standaa...
3 Aug 2017
Yvonne Welings
SelectTool geactualiseerd
Een geactualiseerde versie van de SelectTool is sinds 6 juli 2017 beschikbaar. De Handreiking gebruik selectielijst en de Excel-versie van de opsomming van archiefbescheiden, waarmee gefilterd kan worden op taakgebied, zijn bijgewerkt.
https://vng.nl/onderwerpenindex/dienstverlening-en-informatiebeleid...
7 Aug 2017
Yvonne Welings
Via het VNG forum selectielijst zal uitwisseling van kennis over de nieuwe gemeentelijke selectielijst tussen gemeenten worden gefaciliteerd. Met VHIC, die de VNG Adviescommissie Archieven heeft ondersteund bij de ontwikkeling van de Selectielijst, is afgesproken dat korte praktische vragen aan VHIC kunnen worden gesteld. Dit via het e-mailadres zaalberg@vhic.nl.
16 Aug 2017
Jeroen Arkesteijn
Wel handig zo'n forum voor de selectielijst, ik zie in de lijst met mogelijke fora het forum Selectielijst niet in het lijstje staan. Daarnaast kun je waarschijnlijk alleen met een gemeentelijk e-mailadres lid worden. Intergemeentelijke organen zoals veiligheidsregio's worden hiermee buitengesloten terwijl ze wel van de nieuwe selectielijst gebruik maken.
16 Aug 2017
Marieke Klomp
Dag Jeroen,
Ben zojuist lid geworden van het VNG-forum. Heb jouw -terechte- opmerking als vraag neergelegd bij een van de beheerders van de groep.
17 Aug 2017
Yvonne Welings
Staat de selectielijst boven de Wbp? Of is de vraag niet beter staat de Archiefwet boven de Wbp/AVG?
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/staat-de-selectielijst-bove...
22 Aug 2017
Yvonne Welings
Een heel bouwarchief vernietigen zonder dat iemand het merkt ? Vreemd. Maar er wordt zoveel overheidsinformatie vernietigd zonder dat iemand het in de gaten heeft, denk aan alle e-mailboxen.
Blunder: hele bouwarchief Tiel door de shredder
30 Aug 2017
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/aanpassing-selectielijst-...
1 Sept 2017
Yvonne Welings
Belastingdienst bewaarde ten onrechte miljoenen kentekenfoto's
De Belastingdienst heeft tegen de regels jarenlang miljoenen privacygevoelige kentekenfoto's bewaard. Dat blijkt uit documenten die op verzoek van persbureau ANP zijn vrijgegeven. De fiscus kreeg de foto's van de politie. De Belastingdienst bewaarde de foto's en de bijbehorende 'metadata' zoals plaats en tijdstip jarenlang om het privégebruik van auto's van de zaak te controleren. De Belastingdienst erkent dat dat jarenlange bewaren onterecht was.
https://www.volkskrant.nl/politiek/belastingdienst-bewaarde-ten-onr...
4 Sept 2017
Yvonne Welings
Hoe gaat vernietiging bij blockchain, er is een pilotstarter.
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/het-ewaarmerken-van-digit...
13 Sept 2017
Yvonne Welings
Graag best practises over de vernietiging van camerabeelden en verantwoording middels een verklaring van vernietiging.
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/vernietigen-van-camerabeeld...
13 Sept 2017
Yvonne Welings
Waardering en selectie zijn steeds minder vrijblijvend met de AVG op komst.
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/raad-van-state-archiefwet...
21 Sept 2017
Yvonne Welings
Selectielijst Woningcorporaties geactualiseerd
Vorig jaar heeft VHIC de uniforme selectielijst voor woningcorporaties gepubliceerd. Deze wordt door VHIC de komende jaren actueel gehouden op basis van bijvoorbeeld wijzigingen in wet- en regelgeving.
Afgelopen juli heeft VHIC dan ook de geactualiseerde selectielijst (Selectielijst Woningcorporatie versie 2.0) en bijhorende stukkenlijst gepubliceerd. In deze geactualiseerde Selectielijst is een toelichting geschreven op de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de gevolgen daarvan op de Selectielijst. Deze nieuwe privacywetgeving die in mei 2016 in werking is getreden en per mei 2018 van toepassing zal zijn vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens.
In 2018 zal opnieuw een actualisatie van de selectielijst verschijnen. Input van de gebruikers is daarbij hartelijk welkom. Wanneer u opmerkingen en/of vragen heeft over de (toepassing van de) selectielijst of de bijbehorende stukkenlijst, neem dan contact op met onze redactie. Zij zijn te bereiken via kcc@vhic.nl o.v.v. selectielijst Woco’s.
Heeft u aanvullende vragen over de selectielijst voor Woningcorporaties? U kunt ook gebruik maken van onze digitale consultant Zaalberg aan wie u al uw vragen omtrent informatiebeheer gratis kunt stellen.
Wilt u ook in het bezit komen van de uniforme selectielijst voor woningcorporaties?
Meldt u dan nu aan via www.vhic.nl/selectielijstWoCo. Aanschaf van de lijst kost eenmalig € 2.500,- (excl. BTW). Voor dit bedrag ontvangt u de definitieve versie van de selectielijst, de bijbehorende stukkenlijst (voor eenvoudige implementatie in uw organisatie) en wordt de selectielijst de komende vier jaar op basis van bijv. wijzigingen in wet- en regelgeving actueel gehouden. Met andere woorden; voor de prijs van drie dagen consultancy heeft u een uniforme selectielijst, waarvan de actualiteit voor de aankomende vier jaar wordt gegarandeerd!
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met VHIC via (070) 319 41 84 of info@vhic.nl
1 Okt 2017
Yvonne Welings
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/aankondiging-terinzageleg...
2 Okt 2017
Yvonne Welings
Wat worden de criteria voor de vernietiging in de nieuwe 'sleepwet'?
http://www.breednetwerk.nl/video/sleepwet-zondag-met-lubach-s07?xg_...
10 Okt 2017
Yvonne Welings
Opstellen selectielijsten Nationaal Archief Suriname
“De archieven zijn belangrijk voor het uitstippelen van beleid”. Dit zei Rita Tjin Fooh nationaal archivaris maandag tijdens een algemene sessie, gehouden in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS).
Deze algemene sessie werd gehouden in verband met het opstellen van selectielijsten. Een selectielijst is een lijst met categorieën van archiefbestanddelen, waarop duidelijk is opgenomen welke archieven na een bepaalde tijd bewaard, en welke vernietigd kunnen worden. Vanaf 2007 is het NAS bezig met het houden van sessies en bijeenkomsten om het traject van selectielijsten op te starten, echter zonder enig resultaat.
Bij de installatie van de Nationale Archief Raad in 2015, kon het NAS concreet invulling geven aan dit traject. Volgens de nationale archivaris, zitten de archiefruimten overvol met documenten die nog geordend moeten worden. Dit resulteert in stagnatie van het bestuurlijk en formeel handelen van de overheid. “Stukken raken kwijt en daar proberen we nu, met het opstellen van selectielijsten, verandering in te brengen”, sprak Tjin Fooh.
De directeur en marketingmanager van het opleidingsinstituut, GO-opleidingen, waren ook te gast tijdens deze sessie. Met hen zal er van gedachten worden gewisseld, en een traject worden opgesteld, om met de Documentaire Informatievoorziening (DIV)-2 opleiding van start te gaan in 2018. De DIV-1 opleiding is reeds gevolgd.
20 Okt 2017
Yvonne Welings
Gemeentelijke boa’s en de politie zijn vanaf 1 januari 2018 gezamenlijk verantwoordelijk voor de controle en handhaving van de registratie- en legitimatieplicht van metaalopkopers. De extra inzet van boa’s van Agentschap Telecom wordt vanaf dat moment beëindigd.
Met oog op het tegengaan van koperdiefstal voerden de boa’s van Agentschap Telecom deze taak (naast de boa’s en de politie) vanaf 2013 tijdelijk uit.
Betere naleving
De naleving van de registratie- en legitimatieplicht is aanzienlijk verbeterd, en het Digitaal Opkopersregister (DOR) wordt steeds meer gebruikt. Daarom besloot het ministerie van V&J de taak van de boa’s van Agentschap Telecom met ingang van 2018 te beëindigen. Gemeentelijke boa's en politie kunnen op lokaal niveau afspraken maken over de gezamenlijke handhavingstaak.
Enig idee hoe wie verantwoordelijk is voor deze extra registratie politie of BOA's en wat de termijnen zijn ?
https://vng.nl/onderwerpenindex/veiligheid/politie/nieuws/handhavin...
20 Okt 2017