Heeft iemand ervaring met het al dan niet uitzonderen van grossen van de rechtbank in het kader van vervanging?

Ik ben deze nog nooit eerder als uitzondering tegen gekomen en navragen in mijn netwerk leverde tot nu toe ook geen ervaring op met het uitzonderen van grossen van de rechtbank.

Het gaat in dit geval specifiek om grossen van de rechtbank in het kader van beslagleggingen. Volgens de betreffende ambtenaar zou hij zonder de originele papieren grosse geen beslag mogen leggen. Ter onderbouwing noemde hij de artikelen 160, 430 en 434 van het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Ik heb de artikelen gelezen maar kon daar nu niet zo direct uithalen dat je ze niet zou mogen vervangen of dat je perse het papieren document nodig zou hebben.

De betreffende ambtenaar vergelijkt ze met grossen van de notaris. Die worden echter in de handreiking vervanging 2.0 juist uitgelegd dat ze niet hoeven te worden uitgezonderd. Dus die vergelijking kan van tafel. Blijft er voor mij niet veel over waarom ik ze zou moeten uitzonderen.

Iemand ervaring hiermee?

Weergaven: 75

Berichten in deze discussie

Deze mogen idd niet vervangen worden, dat geldt ook voor deurwaardersexploten. 

De bron voor deze bepalingen zou het procesreglement ingegeven vanwege de authenticiteit van de documenten. 

En dat geldt dan specifiek voor grossen m.b.t beslagleggingen? (En dus de deurwaardersexploten) Of geldt het voor grossen in het algemeen?

Want een grosse is een toch gewaarmerkt afschrift van het origineel. Als ik deze zou vervangen volgens geldende regels waar zou dan het verschil liggen ten opzichte van het papieren document? Waarom heeft dat meerwaarde t.o.v. de digitale versie? Zeker omdat de rechtbank inmiddels ook al digitale varianten verstrekt.

Yvonne Welings zei:

Deze mogen idd niet vervangen worden, dat geldt ook voor deurwaardersexploten. 

De bron voor deze bepalingen zou het procesreglement ingegeven vanwege de authenticiteit van de documenten. 

Er zijn wel meer documenten die je niet kunt vervangen zoals bepaalde brondocumenten Burgerlijke Stand. Maar nogmaals zoek uit waarom dat is, wsl. te vinden in het procesreglement. 

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden