Zaakgericht registreren bij de BAG brondocumenten of documentgericht?

per 1 januari 2013 handelen wij alle omgevingsvergunningen af in ons zaaksysteem. Ook de daaraan gerelateerde BAG processen met bijbehorende brondocumenten worden in het zaaksysteem geregistreerd. Ons zaaksysteem (Mozard) wordt uiteraard ook ons archiefsysteem. Daar houden we geen apart DMS/RMA voor in stand.

 

Nu vereist de BAG (bij de audit wordt je daar ook op afgerekend) dat elk document een (herkenbaar) uniek nummer heeft. Alleen een zaaknummer registreren en vastleggen op een brondocument lijkt dus onvoldoende. Dat staat haaks op de filosofie van het zaakgericht werken waarbij mijns inziens ook zaakgericht registreren en archiveren hoort.

Zelf zie ik de toegevoegde waarde van het documentnummer ook niet,  maar het lijkt erop dat de regelgeving geen ruimte laat om daarvan af te wijken.

 

Hoe kijken jullie daar tegenaan?

 

 


Volledigheidshalve hieronder nog even de passage uit het "verdiepingsdocument processen en organisatie" :

5.1.3 Opname documenten in het register
Het beheer van het register dient goed geregeld te zijn. De documenten dienen eeuwig bewaard te worden. Dit stelt eisen aan de wijze van opslag. Het is daarom verstandig de collega’s van de afdeling DIV of eventueel de medewerkers van het streekarchief hierbij te betrekken.
De afdeling BAG gebruik het brondocument voor het opnemen van gegevens in de registratie. Elk document moet een uniek nummer hebben. Dit nummer staat in de registratie en geeft de toegang tot het document. Voor het nummeren van de documenten kan men een geheel eigen nummersysteem hanteren of aansluiten bij bestaande nummeringen.......

 

Weergaven: 1950

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Om nog maar even een frisse vraag te stellen op een langgeleden discussie :-) Moeten brondocumenten ondertekend worden met een gekwalificeerde PKI certificaat. Wij zijn momenteel bezig om digitaal ondertekenen te implementeren. Juist voor het BAG proces is het een toegevoegde waarde om in de keten digitaal te ondertekenen. Nu de vraag of het brondocument kan volstaan met "dit document is digitaal ondertekenend" of moeten wij een PKI certificaat aanschaffen?? En zo ja, waarom dan of waar staat dat?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden