Wie heeft ervaring met de inzet van multi touch table voor het raadplegen van technische tekeningen?

Steeds vaker worden technische/bouwtekeningen gedigitaliseerd. Maar dat betekent meestal niet dat de fysieke tekeningen verdwijnen. Meestal een kwestie van én én. A0 tekeningen lees je ook niet zo makkelijk van een A4 scherm en zelfs twee A3 schermen zijn niet prettig. Vooral niet als je er ook nog aantekeningen op wil maken.

Plotten kan, en natuurlijk is het digitale exemplaar het archiefexemplaar, maar de ruimte wordt steeds schaarser op kantoren en organisaties willen steeds meer echt papierloos werken. En dan zijn de A0 tekeningen een probleem. Zeker als je praat over vele duizenden tekeningen.Je hebt mooie multi touch tables die je kunt laden met technische tekeningen, maar ik ben nog geen ervaringen tegengekomen van organisaties die dergelijke tafels hiervoor inzetten.

Dus als jullie voorbeelden kennen, ben zeer geintresseerd. Of andere oplossingen voor dit probleem zijn uiteraard zeer welkom.

Weergaven: 564

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Niemand kan een tekening in volle grootte in één keer opnemen. Medewerkers kijken naar de tekening op een afstandje om te oriënteren: waar staat wat? Voor meer detail gaan ze dichter bij de tekening staan of halen ze de tekening dichter bij hun neus en kijken ze naar onderdelen.

 

Iets soortgelijks kun je ook met een pc-scherm. Je kunt de tekening volledig uitzoom op je scherm, zodat je je kunt oriënteren. Door de ctrl-knop ingedrukt te houden en te scrollen, kun je inzoomen op een onderdeel van de tekening. Vergelijk het maar met hoe je informatie zoekt op Google Maps.

 

Nu vergt dat natuurlijk wel wat gewenning. Ik heb al eens eerder gezien dat mensen het beeldscherm wat dichterbij zetten of naar voren leunen als ze een digitaal document wat beter willen bekijken. Het gaat dus om een verandering van ingesleten gedrag.

 

Als je de "multi touch tables" alleen in wil zetten zodat men niet hoeft te zoomen (in en uit), dan lijkt me dat een duur grapje. Het mooie aan zo'n "multi touch table" zou natuurlijk wel de interactieve mogelijkheden zijn, zoals... ehm... ja, wat eigenlijk?

Bij de gemeente Tilburg worden de digitale bestanden al sinds ongeveer 2005 door ambtenaren gebruikt, weliswaar niet met multi touch tables. In het begin was dat erg wennen.

Inmiddels anderhalf jaar verder. We gaan in Amsterdam met een pilot  met touch tables van start. 4 K scherm. Kwalitatief betere zijn er niet. Ik zal hier verslag doen van de resultaten. Wordt vervolgd.

Hallo Theo, kun jij een indicatie geven voor wat betreft de kosten van aanschaf van een multi touch tafel? Waarschijnlijk moet er ook gedacht worden aan maatwerk, maar een indicatie zou prettig zijn (zeker in deze tijd van bezuinigen).

 

Groeten,

 

Edward van Unik

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden