In de periode 2003 - 2007 heb ik veel onderzoek gedaan naar de archivering van websites. En verschillende organisaties geadviseerd over websitearchivering. In 2006 heb ik voor deze organisaties een Eerste Hulp bij Website Archivering gepubliceerd. Nu nog vindbaar via http://www.archiefschool.nl/onderzoek/onderzoeksprojecten/eerste_hu... 

Binnenkort wil ik deze Eerste Hulp actualiseren. Dus ik ben erg benieuwd wat de stand van zaken is in overheidsland. 

Dus mijn vraag aan jullie: welke organisaties zijn bezig met het archiveren van hun eigen website? En op welke wijze hebben jullie dat ingericht?

Weergaven: 1458

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Erica,

Voor eerdere kennisdelingen op het gebied van websitearchivering, zie b.v. deze link.

Websitearchivering wordt bij veel gemeenten serieus opgepakt. Veel gemeenten bij mij in de regio zijn of lijken erg gecharmeerd te zijn van archiefweb.

 

Fijn weekend,

 

Yvonne Welings

Dag Yvonne, fijn dat je me nog even naar de oude discussie verwijst. Dank daarvoor.

Ik ben erg benieuwd welke gemeenten er nu bezig zijn en welke aanpak ze hanteren. Ik heb destijds een aantal strategieën geformuleerd, waarvan de regelmatige snapshot er 1 is. Gemeenteweb en Capsis hanteren die. Na 5 jaar een goed moment om eens te kijken wat de stand van zaken in het veld is. 

Jij ook goed weekend! (En misschien tot maandag bij #archivecamp )

Yvonne Welings zei:

Dag Erica,

Voor eerdere kennisdelingen op het gebied van websitearchivering, zie b.v. deze link.

Websitearchivering wordt bij veel gemeenten serieus opgepakt. Veel gemeenten bij mij in de regio zijn of lijken erg gecharmeerd te zijn van archiefweb.

 

Fijn weekend,

 

Yvonne Welings

@Erica, helaas geen #archivecamp voor mij, gewoon noeste arbeid op het archief, Yvonne

Na Linkedin hier ook nog ff vermelden: Provincie Zeeland sinds 2 jaar d.m.v. event-driven software van Capsis. Zodra website wordt gewijzigd, wordt kopie gemaakt. Zie http://www.capsis.nl/nl/websitearchivering/presurf/introductie/

Een aantal Zeeuwse gemeenten, waaronder Middelburg en Sluis, alsook Zeeland Seaports maken ook gebruik van deze software.

 

Een antwoord van een nieuwe aanbieder: sinds een klein jaar zijn we actief in Nederland met PageFreezer en hebben we in snel tempo een aantal gemeentes mogen voorzien van onze webarchiveringsoplossing. Ik aarzel om de namen van de gemeentes te noemen, want ik vind dat dit iets is voor hen. Een uitzondering maak ik voor de gemeente Zoetermeer die o.a in het blad InformatieManager aangeeft waarom zij tot de keuze van PageFreezer zijn gekomen.

Dank allen. Ik merk dat websitearchivering in Zeeland geregeld is. Verder heb ik de gemeenten Zoetermeer, Peel en Maas en Beek op mijn lijstje staan. Ik kan me toch niet voorstellen dat dit alle overheidsorganisaties zijn? 

@Ton : ik ben inderdaad benieuwd of er al op een andere manier websites gearchiveerd worden. Het blijft volgens mij nu toch heel erg het maken van een kopietje en dat opslaan in een systeem. Ik heb dat wel eens vergeleken met het periodiek kopieren van de stukken in een dossier en dan iedere keer een kopie dossier opzij zetten in het depot. Ken jij organisaties die de event-driven aanpak hanteren? 

Hoi Erica, er zijn echt veel meer overheidsorganisaties. Ik heb niet zo veel ervaring met dit soort fora om namens anderen te spreken (zie mijn eerste reactie) maar als je me een mail stuurt john@pagefreezer.com verwijs ik je graag door naar andere organisaties ook. Overigens dit is ook een officiele publicatie uit het tijdschrift VIP DOC van vorig jaar: http://pagefreezer.nl/wp-content/uploads/2011/09/VIPDoc_05-2011_cas... 

Ik zie nog nergens The Internet Archive is zoals de naam het doet vermoeden een archief van internetpagina's. Door het invoegen van een URL in deWayback Machine kan je oudere versies van deze webpagina bekijken etc.

Helaas zoals het lijkt nog sterk gericht op Internationale Libraries.

Naast bovenstaande tooling ben ik meer gericht op de aanpak dat publicatie een onderdeel is van de life-cycle, net als creatie, vaststellen, besluiten, publiceren en vernietigen/overdragen. Daar richt ik mijn energie vooral op. Heel lastig om 'even-driven' aanpak te implementeren: maar volgens mij wel de enig juiste omdat je dan ook voldoet aan de verplichting tot 'gedifferentieerd' vernietigen (hanteren van de termijnen). 

Mooiste oplossing is ECM waarin web publicatie, dms en rma samen goed georganiseerd worden. Wie dat al heeft mag het zeggen!

De gemeente Weert maakt ook gebruik van Archiefweb. Om je lijst verder te completeren kun je op www.archiefweb.eu een overzicht vinden van een aantal aangesloten gemeenten.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden